Verzekeraars stuiten op weeffout in pensioenakkoord

0

Volgens het Verbond van Verzekeraars worden werknemers en werkgevers die al eerder hebben gekozen voor een premieregeling, door het bereikte pensioenakkoord onnodig gedupeerd. De branchevereniging wil met sociale partners en kabinet om de tafel om alternatieven te bespreken.

In een eerste reactie op het akkoord zegt het Verbond van Verzekeraars de keuze van de pensioenfondsen om ook over te gaan op premieregelingen toe te juichen. “Het is heel mooi dat nu ook de deelnemers van bedrijfstakpensioenfondsen kunnen overstappen op een toekomstbestendige premieregeling. Maar we moeten voorkomen dat werknemers en werkgevers die al zo’n regeling hebben, onnodig gedupeerd worden,” aldus algemeen directeur Richard Weurding.

Nieuwe premiesystematiek

De problemen worden volgens de verzekeraars veroorzaakt door de nieuwe premiesystematiek die is afgesproken. Daarbij gaan ook voor bestaande premieregelingen een leeftijdsonafhankelijke premie gelden. Het Verbond schrijft hierover: “Omdat dit een fors nadeel oplevert voor alle actieve deelnemers en met name die tussen de 40 en 55 jaar, wordt nu voorgesteld om de situatie voor bestaande werknemers ongewijzigd te laten, maar voor nieuwe werknemers het gewijzigde systeem te hanteren. Bij zo’n overgangsregime moet een werkgever twee pensioenregelingen gaan aanbieden: een voor bestaande en een voor nieuwe werknemers. Dat betekent dat deze werkgevers, vaak in het MKB, gedurende tientallen jaren worden opgezadeld met onnodig hoge kosten en onnodig complexe en niet uitlegbare regelingen.”

Het is volgens de brancheorganisatie niet te verkopen dat twee werknemers van dezelfde leeftijd bij dezelfde werkgever straks een verschillende pensioenpremie krijgen. Weurding: “De bedoeling was nu net om de pensioenen transparanter, uitlegbaarder en kostenefficiënter te maken. De regelingen die al aan deze eisen voldoen worden nu enorm in de problemen gebracht’’.

Eerbiedigende werking

Het Verbond bepleit een aanpak waarbij de huidige premieregelingen ongewijzigd kunnen doorlopen, waarbij werkgevers en hun werknemers zelf de keuze kunnen maken of zij collectief overstappen op een nieuw contract. “Eerbiedigende werking op niveau van de regeling dus. Dat heeft ook wel nadelen, maar die zijn minder dramatisch dan wat nu wordt voorgesteld,” aldus Weurding.

Een vorm van publieke financiële compensatie voor werkgevers of werknemers die de overstap maken zou volgens het Verbond ook kunnen werken. Weurding: “Kortom: we moeten zorgen dat heel werkend Nederland iets aan dit akkoord heeft, want we moeten er nog decennia mee vooruit”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.