Verzekeraars positief over invoering wet Affectieschade

1

In een eerste reactie laat het Verbond van Verzekeraars weten positief te staan tegenover de invoering van de wet Affectieschade, waarmee de Eerste Kamer unaniem heeft ingestemd. Volgens het Verbond krijgen naasten van slachtoffers nu meer duidelijkheid over de vergoeding van affectieschade.

De wet gaat 1 januari 2019 in. Dan krijgen nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf recht op vergoeding. Een vergoeding van affectieschade komt te liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval. Door te variëren in categorieën en in de omvang van de vergoeding, houdt het systeem rekening met de persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten.

Erkenning

Verzekeraars vinden het goed dat met deze wet duidelijkheid wordt geboden aan (nabestaanden van) slachtoffers en verzekeraars over het recht op én de omvang van de vergoeding. Het Verbond benadrukt tegelijkertijd dat geen enkele financiële vergoeding het leed van nabestaanden van slachtoffers kan compenseren. “Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat compensatie wél een belangrijke rol speelt in de erkenning van datzelfde leed. Nu de wet is aangenomen en per gaat, kunnen nabestaanden van slachtoffers een vergoeding krijgen voor affectieschade.”

Hogere schadelast

Verzekeraars verwachten wel dat de wet Affectieschade zal leiden tot een verhoging van de schadelast voor verzekeraars. Binnen de wet zijn wel genormeerde bedragen opgenomen. “Naar schatting komt de wet bij de autoverzekeraars (WA) neer op een stijging van de schadelast van minimaal 3%. De impact voor medische aansprakelijkheidsverzekeraars is mogelijk hoger en wordt geschat op circa 15% van de letselschadelast. De minister heeft eerder bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer toegezegd dat dit zal worden meegenomen in de evaluatie van de wet”, aldus het Verbond.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.