Verzekeraars pakken zorgfraude aan

0

Verzekeraars gaan de fraude in de zorg aanpakken. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgesproken in een convenant. De brancheorganisaties vinden fraude en criminaliteit in de zorg ontoelaatbaar en willen misbruik van zorgpremies en publieke en private middelen in de zorg een halt toeroepen.

Het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg van Zorgverzekeraars Nederland en het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars gaan meldingen van zorgfraude met elkaar uitwisselen. Hierdoor kunnen verzekeraars zorgfraude effectiever opsporen en krachtiger aanpakken.

Bij verzekeringsfraude in de zorg gaat het bijvoorbeeld om valse nota’s, nota’s waarbij is vastgesteld dat de zorg niet geleverd is en nota’s waarbij het bedrag onterecht is opgehoogd of waarop een onjuiste behandeldatum staat. Daarnaast kan sprake zijn van onterechte declaraties (niet opzettelijk). In 2011 hebben zorgverzekeraars voor 7,7 miljoen euro aan fraude vastgesteld en 167 miljoen euro bespaard door controles op onterechte declaraties.

In het convenant is afgesproken dat het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg van ZN namens alle zorgverzekeraars vastgestelde fraudes meldt aan het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond. Het CBV zet fraude door verzekerden, interne medewerkers van zorgverzekeraars of derden (bijvoorbeeld hulpmiddelenleveranciers) door naar het Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast zoekt het CBV naar overeenkomsten met meldingen van schadeverzekeraars en worden de gegevens gebruikt voor statistieken over verzekeringsfraude en -criminaliteit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.