Verzekeraars mogen zorgaanbieder financieel steunen

0

Zorgverzekeraars mogen gezamenlijk afspraken maken over tijdelijke financiële steun aan zorgaanbieders. Het gaat om een continuïteitsbijdrage en een vooruitbetaling aan zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij hulp aan coronapatiënten, zoals fysiotherapeuten en kraamverzorgenden.

De zorgverzekeraars vroegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) via koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland naar de mogelijkheden voor steunmaatregelen met het oog op de concurrentieregels. De ACM oordeelt nu dat deze samenwerking tussen de zorgverzekeraars noodzakelijk is om de zorg tijdens en na de crisis in stand te houden. “Zorgaanbieders ontvangen hun inkomen van verschillende zorgverzekeraars. Zonder de gezamenlijke steunmaatregelen van zorgverzekeraars bestaat het risico dat de hulp voor sommige zorgaanbieders te laat komt, of onvoldoende is om straks na de crisis door te kunnen gaan”, aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.

Bij het uitwerken van een uitvoerbare en effectieve tijdelijke regeling moet Zorgverzekeraars Nederland van de ACM wel een onafhankelijk bureau inschakelen om de hoogte van de bijdrage te berekenen. Omdat de gezamenlijke afspraken minimumafspraken zijn en niet verder gaan dan noodzakelijk, mogen individuele zorgverzekeraars van de ACM altijd meer doen om zorgaanbieders te helpen.

Financiële steun

Voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg voor coronapatiënten is er op dit moment door de verstrekkende corona-maatregelen minder of zelfs geen werk. De continuïteitsbijdrage is een generieke regeling, gebaseerd op een vast percentage van de omzet die van de zorgverzekeraar komt. Daarmee kunnen deze zorgaanbieders een groot deel van hun vaste lasten betalen, zoals huisvestingskosten en personeelskosten. Maar ook ingehuurde zzp’ers en onderaannemers doorbetalen. Als de financiële nood hoog is, kunnen zorgverzekeraars de zorgaanbieders een voorschot geven. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars in individuele gevallen altijd extra financiële steun geven, zegt de ACM in een toelichting op het besluit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.