Verzekeraars maken kennis met Irma-app

0

Twintig verzekeraars maakten tijdens een bijeenkomst bij het Verbond kennis met de Irma-app, waarmee je onder andere kan bewijzen dat je nog in leven bent.

Om te voorkomen dat uitkeringen na overlijden doorlopen en er ingewikkelde administratieve problemen ontstaan voor nabestaanden en de verzekeraar, vragen verzekeraars hun verzekerden regelmatig om een zogeheten ‘attestatie de vita’: het bewijs van in leven zijn. Het gaat hierbij om duizenden attestaties op jaarbasis voor de hele branche, bijvoorbeeld voor lijfrentes.

Open source software

Via de Irma-app, ontwikkeld door de Nijmeegse hoogleraar cryptografie Bart Jacobs (foto), kunnen verzekerden onder andere inloggen op de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. “Door in te loggen, bewijst de verzekerde dat hij of zij op dat moment nog in leven is/was. Bart Jacobs had, voorafgaand aan de bijeenkomst, in een uur deze functionaliteit gebouwd en liet ter plekke zien hoe deze werkt. Omdat de Irma-software open source is kunnen verzekeraars zelf ook deze functie bouwen. Toch riep de app ook vragen op, bijvoorbeeld over hoe lang die BRP inlog na overlijden nog mogelijk is. Als dat eenmaal helder is, staat verzekeraars niets meer in de weg om via deze techniek een duur en vervelend proces voorgoed uit te bannen”, aldus het Verbond.

Attributen

De Irma-app is voor iedere smartphone geschikt en kan naar wens gevuld worden met verschillende attributen. Een attribuut is een klein stukje informatie over de identiteit van een persoon. Denk aan woonplaats, geboortedatum en BSN. De consument kan zo’n attribuut (of een setje van attributen) vervolgens aan een ontvangende partij laten zien (al dan niet met behulp van een QR-code), zodat deze informatie krijgt over de identiteit van de consument. Omdat attributen voorzien zijn van een cryptografische handtekening, kan de ontvangende partij ook zien uit welke bron deze informatie komt.

Multi-inzetbaar

Het bijzondere is dat de gebruiker in de app attributen uit verschillende bronnen kan kiezen, waaronder de BRP, het BIG-register voor artsen en de banken-identificatiemogelijkheid iDIN. Hierdoor kan de gebruiker aan de verzekeraar laten zien welke adresgegevens er in de BRP staan of bij de bank bekend zijn, terwijl de verzekeraar aan de cryptografische sleutel kan zien dat de informatie betrouwbaar is. Tijdens de sessie bleek dat deze Irma-techniek niet alleen toepasbaar is op de attestatie de vita casus, maar op meer processen bij verzekeraars: controle van UBO’s, identificatie van verzekerden in de schadebranche en het machtigen van medeverzekerden of begunstigden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.