Verzekeraars maken het te bont

0

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland investeren zo’n 1 miljard euro in modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. Saillant: een aantal van die verzekeraars veroordeelt dierenleed in haar beleid.

Het grootste deel van de investeringen, 91%, komt voor rekening van vier verzekeringsgroepen: NN Group, APG (moederbedrijf van verzekeraar Loyalis), Allianz en Legal & General. De overige zes verzekeringsgroepen, Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali en Vivat Verzekeringen, investeren in twee of meer van de zeven onderzochte modehuizen waarvan bekend is dat ze bont en exotisch leer in hun producten verwerken. Dat meldt het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een collectief van verschillende mensen- en dierenrechtenorganisaties.

Beleid en praktijk

Achmea, Aegon, Delta Lloyd en Vivat onderschrijven in hun beleid weliswaar de Vijf Vrijheden van dieren, maar investeren toch in de modehuizen. De investeringen van Aegon en NN Group in vier respectievelijk vijf modehuizen, staan volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer haaks op het eigen beleid waarin wordt aangegeven dat zij de productie van en handel in bont onacceptabel vinden.

ASR sluit bont en exotisch leer niet automatisch uit, en investeert in twee modehuizen. “Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed serieus aan om de productie van en handel in bont en exotisch leer te beëindigen. Alleen Achmea gaat tenminste nog de dialoog met modebedrijven aan wanneer deze hierdoor negatief in het nieuws komen”, aldus de organisatie.

Uit recent onderzoek van Bont voor Dieren en de Dierenbescherming blijkt dat 84% van de Nederlandse bevolking het doden van dieren voor bont onacceptabel vindt. Bovendien is de productie van bont sinds 2013 in Nederland verboden. De Eerlijke Verzekeringswijzer roept de verzekeraars dan ook op om actief in te zetten op het uitbannen van het gebruik van bont en exotisch leer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.