Verzekeraars lopen met lijfrente in op banken

0

Ook in 2017 geldt dat banken in de meeste gevallen nog steeds de hoogste uitkering geven voor vrijkomend lijfrentekapitaal. Toch worden de verschillen met verzekeraars kleiner.

Dat concludeert Moneywise in zijn jaarlijkse onderzoek naar de markt voor de markt voor uitkerende lijfrentes. “De afgelopen jaren was het overduidelijk dat een uitkerende lijfrente het beste kon worden ondergebracht bij een bank in een lijfrente bankspaarrekening. Dat levert een hogere uitkering op en kent nog een aantal andere voordelen, zoals geen verlies van vermogen bij overlijden of faillissement van de bank”, aldus de onderzoekers.

Moneywise: “Zoals gezegd worden de verschillen met verzekeraars kleiner. Klanten die kiezen voor een uitkering op één leven zijn in een aantal gevallen bij een verzekeraar beter uit. Zo levert een koopsom van 75.000 euro die in 15 jaar wordt uitgekeerd bij Reaal verzekeringen maandelijks 469,74 euro op. Centraal Beheer bank levert dan als beste bank  466,88 euro op. Het is lang geleden dat een verzekeraar meer opleverde dan een bank. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Bij overlijden van de verzekerde verdwijnt het geld in de zak van de verzekeraar, want er is dekking op slechts één leven. Bij banksparen wordt er altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Wie dat dan ook zijn. Om die reden kiezen veel mensen, ook als ze alleenstaand zijn, voor een uitkering bij een bank.”

Minder dan de inleg

Uit het onderzoek blijkt dat in veel gevallen men bij een verzekeraar uiteindelijk minder ontvangt dan de inleg. “Een koopsom van bijvoorbeeld 50.000 euro levert na 10 jaar bij vier van de zes verzekeraars minder op dan de inleg. Bij de beste verzekeraar is na 10 jaar de totale uitkering 50.155 euro, dus slechts 115 meer dan de inleg. De opbrengst bij een bank is na 10 jaar 53.095 euro.”

Lage rente

Moneywise: “Het zijn vooral de bankafdelingen van de verzekeraars die het hoogste scoren met de rente. Grote banken als Rabobank en ABN Amro bieden in veel gevallen de laagste rentes. ABN Amro heeft daarbij de twijfelachtige eer om structureel op de laatste plaats te staan. De bank biedt zijn klanten slechts 0,1% rente aan voor een uitkering met een looptijd van 5 jaar. Aegon Bank biedt de klant voor dezelfde looptijd een rente van 0,75%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.