Verzekeraars lanceren Smartengeldcalculator

0

Met de door het Verbond van Verzekeraars ontwikkelde Smartengeldcalculator kan op een eenvoudige manier worden berekend op hoeveel smartengeld een slachtoffer recht heeft. Na een pilot wordt de calculator nu aangeboden aan alle aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekeraars in Nederland.

Dat meldt het Verbond op haar website. De Smartengeldcalculator is vooralsnog alleen bedoeld voor slachtoffers met licht letsel. Met de calculator kunnen verzekeraars op een geobjectiveerde en transparante manier maatwerk bieden en gelijkwaardige gevallen gelijkwaardig behandelen.

De hoogte van het smartengeld wordt onder andere vastgesteld aan de hand van de aard en plaats van het letsel, de duur, een eventuele ziekenhuisopname, tijdelijke arbeidsongeschiktheid en de persoonlijke omstandigheden.

Het staat slachtoffers vrij om wel of geen gebruik te maken van de calculator. Samen met Slachtofferhulp Nederland werkt het Verbond aan een versie van de Smartengeldcalculator voor slachtoffers. Deze versie is in de loop van 2023 gereed.

Directeur Schade Geeke Feiter benadrukt dat de calculator niet alleen de efficiency, maar ook de snelheid van de schadeafhandeling ten goede komt. Ook voorkomt de calculator discussie en leidt deze tot meer eenduidigheid. Daarnaast zorgt de calculator ervoor dat slachtoffers meteen weten waar ze aan toe zijn. “Wij horen geregeld van Slachtofferhulp Nederland en de ANWB dat slachtoffers daar veel behoefte aan hebben.”

Met de tool geeft het Verbond invulling aan de vorig jaar ondertekende intentieverklaring met de ANWB en Slachtofferhulp Nederland om letselschade-slachtoffers snel en eenvoudig duidelijkheid te geven over hun schadevergoeding.

De Smartengeldcalculator is gelanceerd tijdens het 20e PPS Congres van het Platform Personenschade van het Verbond. Daarin noemde Feiter ook de nieuwe Toolkit Contact Helpt als een voorbeeld. Daarmee kunnen alle partijen actief in de letselschadebranche klanten verwijzen naar contacthelpt.nl. Via deze site kunnen slachtoffers en veroorzakers van verkeersongevallen contact met elkaar opnemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.