Verzekeraars koersen richting brede inzetbaarheid

0

Bijna 60% van de verzekeraars investeert in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Dat is een toename van 20% ten opzichte van 2016, blijkt uit een ledenenquête van het Verbond van Verzekeraars. De toename is volgens het Verbond te danken aan de Sociale Agenda 2014-2018.

De Sociale Agenda is een toekomstvisie op arbeid binnen de verzekeringsbranche en het resultaat van gezamenlijke inspanningen van de vakorganisaties, CNV Vakmensen, FNV Finance, De Unie en de verzekeraars. Volgens de vakorganisaties en het Verbond heeft de Sociale Agenda over 2014-2018 in belangrijke mate bijgedragen aan het bewustwordingsproces te investeren in het personeel van de toekomst. De vakorganisaties geven aan graag nog verder te willen onderzoeken of er een link bestaat tussen het huidige beloningssysteem en de mate waarin medewerkers breed inzetbaar zijn.

Sociale Agenda 2019-2021

In de nieuwe Sociale Agenda 2019-2021 staat niet alleen het stimuleren van medewerkers om hen zelf de regie te laten nemen over hun loopbaan centraal, maar ook het geven van een antwoord op de toenemende vraag naar maatwerk qua arbeidsvoorwaarden en de voortdurende zoektocht naar nieuw talent. Een voornemen in de nieuwe agenda is om een arbeidsmonitor te ontwikkelen die toekomstige arbeidsbehoeften in kaart brengt. Aan de hand van de resultaten kunnen de vakorganisaties nagaan of een specifieke opleiding voor schaars personeel nodig is.

Uit nood geboren

Dat werkgevers en werknemers een gedeelde toekomstvisie neerleggen is volgens Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, een unicum in Nederland. “Er bestaat een behoefte om samen op te trekken, deels geboren uit noodzaak: de consolidatie, krimp in werkgelegenheid en de continue stroom aan wet- en regelgeving door de overheid maakt dat verzekeraars versneld een overstap moeten maken van proces,- naar projectmatig werken. Omdat deze manier van werken het continue inspelen op de actualiteit mogelijk maakt.”

Nieuw talent

Er is grote behoefte aan nieuw talent vooral op datagebied. Tegelijkertijd kampt de sector met een groeiend aantal moeilijk vervulbare functies. In 2017 stonden ongeveer 310 vacatures langer open dan drie maanden. Dat is 48 % van het totaal aantal vacatures.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.