Verzekeraars in gesprek met afvalbedrijven

0

De kritiek van Verbondsdirecteur Richard Weurding over het buitensporige aantal branden in afval- en recyclingbedrijven in het programma EenVandaag, hebben hun uitwerking niet gemist. De afvalverwerkingsbranche heeft inmiddels aangeven graag in gesprek te gaan met de verzekeraars.

Volgens Weurding moeten eigenaren van afval- en recyclingbedrijven meer risicobewust worden. Uit cijfers van miljoenenbranden die het Nivre bijhoudt voor het Verbond blijkt dat er in de jaren 2013, 2014 en 2015 in totaal 13 grote branden zijn geweest met ruim 173 miljoen euro schade. En dat zijn alleen nog maar de grote branden. Ook in 2016 waren er de nodige branden, waarvan de schadelast nog niet in kaart is gebracht. Vanwege het grote risico op brand is een aantal verzekeraars inmiddels gestopt met het verzekeren van deze bedrijven.

De meeste branden in afval- en recyclingbedrijven ontstaan door broei of zelfontbranding. Afval- en recyclingbedrijven kunnen volgens Weurding veel doen om brand te voorkomen, vooral ook omdat er zoveel bekend is over de oorzaken. De belangrijkste preventiemaatregel is het goed monitoren van de opslag. Weurding pleit voor strengere en betere regelgeving waaraan de recyclebedrijven moeten voldoen.

Kosten niet afwentelen

In een eerste reactie zegt directeur Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven dat de branden hen net zoveel of zelfs meer zorgen baart dan verzekeraars. Ook zegt hij dat het terugdringen van het aantal branden al langer bij de branche op de agenda staat.

Tegelijkertijd merkt hij op dat extra maatregelen geld kosten. Geld dat uiteindelijk moet worden opgebracht door burgers en bedrijven. Maar zijn het niet diezelfde burgers en bedrijven die nu al via de verzekeringspremies opdraaien voor de forse schadelast? Daar wringt het dus wel even in de dialoog. Want hogere verzekeringspremies, daar zit Hoogendoorn naar eigen zeggen zelf ook niet op te wachten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.