Verzekeraars gaan met lage rente rekenen in UPO

0

Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, heeft in het TROS-programma Radar toegezegd dat verzekeraars met ingang van 2013 niet meer zullen rekenen met 4% rente bij het samenstellen van de uniforme pensioenoverzichten voor beschikbarepremieregelingen.

“Vanaf volgend jaar gaan we werken met de door De Nederlandsche Bank vastgestelde langetermijnrente en die komt voor 2013 uit op 2,4%. Dat geeft een heel ander beeld”, aldus Weurding. Tot op heden werd nog wel gerekend met 4%, ondanks dat de rentestand al geruime tijd lager is dan 4%. Het gaat om berekeningen waarbij de hoogte van het aan te kopen pensioen wordt bepaald.

De informatie van verzekeraars in deze zogeheten UPO’s zijn veel te rooskleurig. Dat stelde de AFM enkele maanden geleden in een rapport dat het nieuws niet heeft gehaald. Gevolg is dat veel mensen ten onrechte denken dat zij op een goed pensioen kunnen rekenen. In de praktijk blijkt het nu al voor te komen dat het pensioen zo’n 10 tot 25% minder waard is dan in het UPO staat op het moment dat de klant met pensioen gaat en een regeling moet aankopen.

Ook voor de mensen die bij een pensioenfonds aangesloten zijn, geldt dat de UPO’s te rooskleurig zijn omdat het korten op de pensioenen niet zichtbaar is in de bedragen die genoemd worden. “Nu is nog steeds niet duidelijk hoeveel er precies gekort gaat worden en daarover kunnen de fondsen pas eind januari 2013 communiceren”, zegt Gerard Rieman, directeur van de Pensioenfederatie.

Voor alle pensioenen geldt daarenboven dat in de voorgespiegelde bedragen de inflatie niet is meegenomen. Door geen indexatie enerzijds en inflatie anderzijds zullen alle bedragen daardoor mogelijk fors lager uit kunnen vallen. Dit probleem speelt voor jong en oud, maar het is van groot belang dat jongeren een realistisch beeld geschetst krijgen van hun pensioen zodat zij tijdig maatregelen kunnen nemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.