Verzekeraars gaan meer in hypotheken investeren

0

De Nederlandse verzekeringssector wil meer investeren in de Nederlandse economie om daarmee de financieringsproblemen van het midden- en kleinbedrijf en de woningmarkt te helpen verlichten. Verzekeraars willen daarnaast meer investeren in hypotheken of aan hypotheken gerelateerde securitisaties. Dat schrijft het Verbond van Verzekeraars in het position paper ‘Investeren in Nederland’.

Deze investeringen in hypotheken zijn nodig omdat de Nederlandse banken, die goed zijn voor ongeveer 80% van de hypotheekverstrekking, terughoudender zijn geworden bij het verstrekken van hypotheken. Verzekeraars verwachten dat zij een relatief groter deel van deze markt voor hun rekening kunnen nemen en doen in het position paper concrete aanbevelingen hoe (nieuwe) regelgeving aangepast kan worden om belemmeringen in de funding van de hypotheekmarkt zoveel mogelijk weg te nemen.

Daarnaast is onlangs samen met een groot aantal andere partijen de Dutch Securitisation Association opgericht. De Dutch Securitisation Association wil het vertrouwen in de markt voor securitisaties herstellen, onder andere door de informatie over securitisaties transparant en gestandaardiseerd aan te bieden aan potentiële kopers, kredietbeoordelaars en investeerders.

Verder willen verzekeraars willen fondsen oprichten om leningen te verstrekken aan bedrijven in het mkb. Als verzekeraars op dit terrein samenwerken spreidt dit de risico’s over de verschillende deelnemende verzekeraars. Daarnaast willen verzekeraars stimuleren dat er speciaal voor het mkb een kredietrating systeem komt.

Volgens het Verbond is de Nederlandse verzekeringssector sterk op de binnenlandse economie georiënteerd en is het daarom voor de sector zelf ook van belang dat de economische neergang wordt doorbroken. Algemeen directeur Richard Weurding: “Als het zou lukken de economie een impuls te geven, dan heb je een tweesnijdend zwaard: ook de sector heeft dan betere perspectieven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.