Verzekeraars experimenteren met politietaken

0

Het Verbond van Verzekeraars en het Openbaar Ministerie willen gezamenlijk zware vormen van fraude aanpakken. Deze week stonden de eerste twee zaken op de rol waarin het OM-dossier is opgesteld door de verzekeraar zelf.

In juli 2017 hebben het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, politie en het Openbaar Ministerie een convenant afgesloten met als doel om verzekeringsfraude samen effectiever aan te pakken. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk experiment waarbij verzekeringsfraude door de maatschappij zelf wordt onderzocht. Het dossier wordt vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie, die oordeelt of het dossier volledig en correct is opgebouwd en de zaak op zitting aanbrengt.

Expertise is voorhanden

De achterliggende gedachte van dit experiment is dat de verzekeringsbranche zelf de expertise en capaciteit heeft om zorgvuldig onderzoek te doen naar mogelijke fraude. Verzekeraars kunnen verzekeringsfraudeurs nu al via het civiele recht sancties opleggen, daarvoor moet de verzekeraar een dossier opbouwen om aan te kunnen tonen dat er fraude heeft plaatsgevonden. Onderdeel daarvan is hoor-en-wederhoor en gesprekken met verdachten. Dit gebeurt door speciaal opgeleid en gecertificeerd personeel. Daarvan werken er volgens het Verbond van Verzekeraars circa 400 in de verzekeringsbranche.

Politie ontlasten

Door zware vormen van fraude op deze manier voor de rechter te brengen, kan de politie-inzet worden beperkt. Bijvoorbeeld tot het verhoren van verdachten of tot de inzet van strafvorderlijke bevoegdheden zoals het veiligstellen van bewijsstukken. De twee zaken die voor deze week op de rol stonden zijn aangehouden en worden naar verwachting in oktober inhoudelijk behandeld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.