Verzekeraars en regiepartijen verliezen terrein

0

Sinds 2014, na het afsluiten van de kredietcrisis, hebben meer dan 20 nieuwe hypotheekverstrekkers de Nederlandse markt betreden.

Dat schrijft De Hypotheekshop. “Het merendeel van deze nieuwkomers zijn regiepartijen die investeringen van (buitenlandse) verzekeraars en pensioenfondsen in hypotheken beheren, waarbij Munt Hypotheken een van de bekendste voorbeelden is. Recentelijk zijn er ook banken toegetreden, waaronder ASN Bank en de online banken bunq en N26 onder de naam Neo Hypotheken.”

Geen nieuwe klanten

“Door de grote rentestijging in 2022 neigen de meeste consumenten nu naar een rentevaste periode van 10 jaar in plaats van 20 of 30 jaar. Deze middellange termijn sluit beter aan bij banken, die hun hypotheken financieren met spaargeld, dan bij verzekeraars en pensioenfondsen die investeren voor de langere termijn. Dit heeft geresulteerd in een dalend marktaandeel voor verzekeraars en regiepartijen ten gunste van banken. Sommige regiepartijen hebben moeite om voldoende financiering te vinden. Vorig jaar kondigde IQWoon al aan geen nieuwe klanten meer aan te nemen, en onlangs heeft Hypotrust Woon Bewust ook aangegeven te stoppen. Vanaf 7 maart is de Woon Bewust Hypotheek niet langer beschikbaar voor nieuwe klanten, alhoewel het voor bestaande klanten mogelijk blijft om aanvragen te doen voor onderhandse verhogingen of de meeneemregeling”, aldus de hypotheekketen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.