Verzekeraars en de klimaatverandering

0

Het Verbond van Verzekeraars geeft op 13 februari een kijkje in de keuken hoe verzekeraars omgaan met de klimaatverandering. Tijdens een webinar voor zowel leden als niet-leden van het Verbond, worden trends en knelpunten besproken.

Zonder maatregelen neemt de schadelast als gevolg van het veranderende klimaat naar verwachting flink toe. In 2014 stelde het KNMI vier klimaatscenario’s op. Het Verbond rekende deze door en constateerde dat alleen al de particuliere schade door extreme neerslag en hagel (in 2014 nog 125 miljoen euro per jaar) de komende decennia kan verdubbelen als er geen maatregelen worden genomen. Dit kan volgens het Verbond problemen opleveren voor verzekeraars, die hun schadelast zien stijgen. Maar ook consumenten kunnen dit gaan merken als verzekeraars de premies in bepaalde gebieden verhogen of zelfs bepaalde risico’s uitsluiten van verzekeringsdekking.

“Niks doen is geen optie. Dat vergroot alleen maar de kans dat de schade verder toeneemt”, aldus het Verbond. “Het weer wordt extremer. De hoosbuien in de zomer van 2016 zorgden voor 100.000 claims op één dag en een schade van zo’n 500 miljoen euro.”

Klimaatrapport

In het webinar komt ook het klimaatrapport ‘Hoofd boven water, verzekeren van schade in een veranderend klimaat’ aan de orde. Welke aanbevelingen hieruit hebben de verzekeraars al opgevolgd en met welke gaan ze binnenkort aan de slag? Inschrijven voor het webinar kan via insuranceacademy@verzekeraars.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.