Verzekeraars draaien verlies door vergelijkingssites

0

Voor het tweede jaar op rij dekken de inkomsten uit auto- en motorverzekeringen de uitgaven van verzekeraars niet. Het succes van de vergelijkingssites lijkt één van de oorzaken te zijn.

Daarover publiceert de Focwa op haar website, nadat zij het financieel jaarverslag 2013 van de verzekeringsbranche heeft doorgenomen.

Het premievolume van de auto- en motorschadebranche is in 2013 met 2% gedaald tot 4,5 miljard euro. Het resultaat kwam, net als vorig jaar, uit op 3% van de verdiende premie. Daar is echter de vennootschapsbelasting nog niet over afgedragen, die ervoor zorgt dat de balans uiteindelijk negatief uitslaat.

Volgens Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars strookt deze negatieve balans met de waarschuwing die De Nederlandsche Bank vorig jaar heeft afgegeven. “We zien dan ook dat in 2013 veel premies zijn bijgesteld. Hopelijk leidt dat in 2014 tot een positieve balans, want dat dit geen gezonde situatie is, moge duidelijk zijn.”

Het CVS (dat het jaarverslag opstelde) wijt de daling van het premievolume aan websites die premies vergelijken, waardoor veel mensen bij een goedkopere verzekering uitkomen én doordat consumenten vaker overstappen op kleinere auto’s, die vanwege het lagere gewicht een lagere verzekeringspremie hebben.

“Verder zien verzekeraars dat consumenten als gevolg van de economische crisis, de verhoging van de assurantiebelasting en het verouderende wagenpark, overstappen op een lagere dekking of een hoger eigen risico”, aldus het jaarverslag.

Uitgesplitst naar het soort motorverzekeringen constateert het CVS een sterke daling van het resultaat op WA, vooral bij personenauto’s. Oorzaken zijn de concurrentie, prijsdruk en bijreserveringen op oude letseldossiers. Bij casco werd een hoger resultaat geboekt, al was er een duidelijke daling bij de bedrijfsauto’s, vanwege de forse stijging van het aantal diefstallen.

Het premievolume van alle schadeverzekeringen samen daalde in 2013 met 1% ten opzichte van 2012. Het resultaat daalde tot 4% van de verdiende premie. Desondanks rapporteert het CVS een voldoende solvabiliteit van de gezamenlijke schadeverzekeringen en steeg deze in 2013 zelfs verder. (Bron: Focwa)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.