Verzekeraars boos over toename toezichtkosten

0

Verzekeraars, banken en pensioenfondsen laten opnieuw hun ongenoegen blijken over de verhoging van de toezichtkosten door De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank wil het toezicht uitbreiden en dat kost de instellingen de komende jaren extra geld, zo meldt het FD.

De toezichtkosten van DNB zouden volgend jaar 149 miljoen euro bedragen, een toename van 13%. In 2008 waren de kosten 98 miljoen euro. Daarnaast legt de AFM nog een rekening van 80 miljoen euro op tafel bij de banken en verzekeraars. De jaarlijkse bijdrage van het Rijk aan de kosten (38 miljoen euro) gaat in 2013 omlaag en verdwijnt in 2015 zelfs helemaal.

Al dat extra toezicht gaat de branche geld kosten. Verzekeraars vragen om matiging, “want uiteindelijk betaalt de klant”, zegt woordvoerder Geertje Jansen van het Verbond van Verzekeraars in het FD. Theo Hoppenbrouwers, directeur van Zorgverzekeraars Nederland, is principieel tegen het schrappen van de bijdrage van de overheid. “Het toezicht is een wettelijke verplichting opgelegd door de overheid en tegelijk wil die er niet voor betalen.” Bovendien maakt Hoppenbrouwers zich boos over het feit dat alles al zonder de marktpartijen geregeld schijnt te zijn. “Elke inspraakmogelijkheid van degenen die het toezicht moeten betalen, is afgeschaft.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.