Verzekeraars beleggen in wapenleveranciers

0

Vijf Nederlandse verzekeraars investeren meer dan 5 miljard euro in bedrijven die wapens leveren aan strijdende partijen in conflictgebieden zoals Jemen. Verreweg de grootste investeerders zijn Aegon, Allianz en NN Group. Achmea en Vivat doen dat op veel kleinere schaal.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer (EVW) naar beleggingen van de negen grootste verzekeraars in Nederland. Het Verbond zegt zich niet te herkennen in de conclusie van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat Nederlandse verzekeraars voor miljarden euro investeren in foute wapenleveranciers die wapens leveren aan conflictgebieden. Verbond: “De bedragen die de onderzoekers noemen hebben geen betrekking op de premies van Nederlandse verzekerden, terwijl de Eerlijke Verzekeringswijzer zich met haar publicaties wel richt op Nederlandse consumenten.”

Geen onderbouwing

De EVW is het daar niet mee eens. “In die reactie stellen de verzekeraars dat het niet gaat om geld van Nederlandse verzekerden. Voor die stelling mist echter alle onderbouwing. Ons onderzoek richt zich inderdaad op de verzekeraar als geheel, dus niet alleen op de Nederlandse activiteiten. Een splitsing daartussen vinden we principieel al verkeerd, maar daarnaast blijkt hiervan ook niets uit de data.”

Saoedi-Arabië

“Het gaat om wapenleveranties van veertien bedrijven aan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Dat land maakt in Jemen heel veel burgerslachtoffers met luchtaanvallen. Veruit de grootste investeerder in wapenbedrijven is Allianz. Deze Duitse verzekeraar, met 1,3 miljoen klanten in Nederland, investeerde 3,8 miljard euro in alle veertien wapenbedrijven. Aegon investeert in vrijwel dezelfde bedrijven bijna 1,1 miljard. NN Group investeert iets meer dan 100 miljoen euro in zes bedrijven. Achmea en Vivat beleggen relatief kleine bedragen in één van de onderzochte bedrijven. ASR, CZ, Menzis en VGZ investeren niet in de wapenbedrijven. CZ, Menzis en VGZ hebben echter geen enkel beleid rond wapenhandel. Dergelijk beleid is wel belangrijk, om te voorkomen dat ze in de toekomst alsnog in foute wapenbedrijven investeren. ASR heeft wel heel goed beleid op dit onderwerp”, aldus EVW.

Discussie

Het Verbond en individuele verzekeraars zijn in gesprek met de EVW om samen te kijken naar verbeteringen van de onderzoeksopzet. Verbond: “De methode van onderzoek is al langere tijd een punt van discussie tussen het Verbond, de Nederlandse verzekeraars en de Eerlijke Verzekeringswijzer. De door EVW gehanteerde methodiek geeft een vertekend beeld, terwijl Nederlandse verzekeraars juist werken aan het verduurzamen van hun beleggingsbeleid via het IMVO-convenant. Hierbij wordt samengewerkt met NGO’s en overheid. Een van de uitkomsten van de samenwerking is het gezamenlijk opgestelde raamwerk over thematisch beleggingsbeleid, waaronder wapens en wapenhandel. De verzekeraars willen de dialoog met de EVW graag voortzetten. In onderling overleg wordt gekeken naar mogelijkheden om de methodiek van het onderzoek verder te verbeteren, met begrip voor elkaars vertrekpunten. Verzekeraars en ngo’s kunnen veel van elkaar leren met als doel om negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.