‘Verzekeraars beknotten vrije advocaatkeuze’

0

Sinds een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in 2013 hebben verzekerden het recht om zich in een procedure bij te laten staan door een eigen gekozen advocaat in plaats van gebruik te maken van een rechtshulpverlener van de uitvoerende instantie van de verzekeraar. Verzekeraars beknotten dat recht echter aan alle kanten, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView.

De afgelopen vijf jaar is de gemiddelde maximumvergoeding voor die externe bijstand bijna gehalveerd. Bij twee derde van de verzekeringen betaalt de verzekerde ook nog eens een eigen bijdrage. Rechtshulp door een medewerker van de uitvoerende instantie van de verzekeraar zelf wordt wel vrijwel altijd volledig vergoed. Met name de vergoeding voor een zelfgekozen advocaat in procedures waarbij het niet verplicht is je te laten bijstaan, zoals arbeidsrechtelijke geschillen of huurzaken, is fors aan banden gelegd.

Bij maar liefst 87% van de onderzochte producten is de maximale vergoeding in dat geval aanmerkelijk lager dan standaard. Een derde van de rechtsbijstandverzekeringen hanteert dan ook nog eens een lager verzekerd bedrag indien het bijvoorbeeld een arbeidsrechtelijk geschil betreft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.