Verzekeraar laat lijfrentekapitaal in rook opgaan

0

Door de steeds lagere rentestand zijn de uitkeringen op lijfrenteproducten steeds lager geworden. Maar dit jaar zijn de tarieven bij steeds meer verzekeraars zo laag, dat men in veel gevallen minder terugkrijgt dan men inlegt. Die constatering doet MoneyWise in het Lijfrente Onderzoek 2015.

In alle gevallen blijkt een lijfrente uitkering bij een bank meer op te leveren dan bij een verzekeraar. Dat de klant met een vrijkomende lijfrenteverzekering toch bij zijn verzekeraar blijft, komt volgens de onderzoekers omdat ze veelal klakkeloos tekenen voor een nieuwe lijfrenteverzekering bij de huidige verzekeraar en niet gaan shoppen en vergelijken voor de hoogste uitkering.

In 54% van de berekeningen voor een uitkering van 5 tot 15 jaar krijg men bij een verzekeraar minder terug dan de inleg. Zo levert een storting van € 50.0000 bij 4 van de 5 verzekeraars in 10 jaar minder op dan de inleg. Delta Lloyd keert volgens het onderzoek bijvoorbeeld maar € 49.087 uit bij een inleg van € 50.000. Bij de veel gekozen looptijd van 5 jaar krijgt men volgens MoneyWise in 93% van de berekeningen minder terug dan men inlegt.

Kosten zeggen niet alles
Het negatieve rendement ontstaat door hoge poliskosten in een lijfrenteverzekering in combinatie met de lage (reken)rente. Bij een vergelijking van de poliskosten van verzekeraars stuitte MoneyWise op grote verschillen. “Om een lijfrentekapitaal van € 50.000 in 10 jaar tijd te kunnen uitkeren rekent Nationale-Nederlanden in totaal € 1.798,80 aan poliskosten. Reaal rekent hiervoor € 592,15 aan kosten. Toch levert de lijfrente uitkering van € 419,87 per maand bij NN meer op dan de € 404,70 bij Reaal. In 10 jaar tijd scheelt dat uiteindelijk € 1.820,40. Conclusie is dat NN hogere kosten rekent maar blijkbaar een betere rekenrente hanteert.”

Rendement op banksparen
Zou men kiezen voor lijfrentebanksparen in plaats van een lijfrenteverzekering dan zou men volgens het onderzoek in alle gevallen meer terugkrijgen dan men inlegt. Banken kennen op dit moment een lage rente maar rekenen in de meeste gevallen geen kosten voor een lijfrente uitkering. Alleen de Rabobank, ABN-AMRO, Delta Lloyd en Ohra rekenen kosten door. De daling van de marktrente met ongeveer 0,5% in 2015 levert bij banksparen gemiddeld een 3,5% lagere uitkering op. De uitkering bij verzekeraars daalde gemiddeld met 2%.

Steeds minder verzekeraars
De laatste jaren zijn er veel verzekeraars van de markt verdwenen. In de online vergelijking van MoneyWise worden nog maar 7 verzekeraars getoond voor een uitkerende lijfrente. Een aantal daarvan geeft geen offerte af bij een negatieve rente. De lijfrentemarkt is volgens MoneyWise voor veel verzekeraars gewoonweg niet interessant meer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.