Vervang energielabel door duurzaamheidslabel

0

VBO Makelaar zou graag zien dat het energielabel wordt vervangen door een informatief duurzaamheidslabel. Het nieuw in te voeren label moet een compleet statusoverzicht van de energiebesparing én energietransitie verstrekken.

Woningeigenaren worden nu vooral met de ‘preek en wortel’ gestimuleerd om duurzaamheidsmaatregelen te treffen, zegt Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar. “Met duurzaamheidscollectieven en duurzaamheidslabels moet het woningeigenaren zo makkelijk en financieel aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden om hun woning zonder dwang te verduurzamen.”

Collectief

Brancheorganisatie VBO Makelaar pleit dan ook voor duurzaamheidscollectieven om de energietransitie van woningen én energiebesparing in woningen, handen en voeten te geven. Zo kan de individuele benadering per woning losgelaten worden en verduurzaming collectief in de breedte aangepakt.

VBO: “Om draagvlak bij woningeigenaren te creëren, moeten verduurzamingsmaatregelen financieel haalbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. Een collectief biedt zowel praktische als prijstechnische voordelen en een transparante informatievoorziening. Dat waarborgt commitment in de wijk en een goede communicatie tussen partijen. Hierdoor worden aardgasloze en (bijna) energieneutrale woningen schaalbaar, betaalbaar en daardoor ook haalbaar.”

Succesfactoren

Een herijkt en uitgebreid duurzaamheidslabel vormt hiervoor een belangrijke succesfactor, zegt VBO. “Het kan de energetische prestaties van een woning inzichtelijker maken en informeren en aansporen tot nog te nemen energiebesparende maatregelen.” Een tweede succesfactor is volgens VBO het via een financiële prikkel stimuleren van woningeigenaren, om deel te nemen aan een lokaal duurzaamheidscollectief. “Gemeenten en bewoners werken samen in een duurzaamheidscollectief waaraan subsidies en goedkope duurzaamheidsleningen worden gekoppeld. Gemeenten moeten de duurzaamheidscollectieven coördineren en aanjagen. Dat past ook bij de rol die gemeenten bij de verduurzaming hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.