‘Vertrouwen in woningmarkt blijft stijgen’

0

Ook het afgelopen kwartaal is het vertrouwen in de woningmarkt verder gestegen. Zowel starters als woningbezitters zijn positiever over de economische situatie. De eigen financiële situatie wordt vooral positief beoordeeld door woningbezitters. De verwachting dat de hypotheekrente weer zou kunnen gaan stijgen beïnvloedt de ING Woonindex wel negatief.

Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Nog steeds denkt bijna de helft van de woningbezitters zijn huis binnen één maand te kunnen verkopen. Daarnaast wordt de koopwoningmarkt op dit moment als erg duur en met weinig aanbod ervaren. Positief aan de woningmarkt vindt men de aanhoudende lage hypotheekrente.”

Liefde of voorkeur

“Een verhuizing naar een andere woonplaats wordt in zes van de tien gevallen positief gedreven door de liefde of een voorkeur voor een nieuwe omgeving. 23% verhuist ‘noodgedwongen’ vanwege familieomstandigheden, studie of werk en 12% verhuist naar een andere woonplaats omdat er geen betaalbare woning was die voldeed aan hun wensen. 60% van de ondervraagden met verhuisplannen naar een andere woonplaats, verhuist binnen 30 kilometer van hun huidige woonplaats”, zegt Flikweert.

Biedingen van buiten

Slechts 17% van de respondenten geeft aan dat woningen vooral door mensen van buiten de regio worden gekocht. Deze minderheid neemt het nieuwkomers overigens niet kwalijk; 40% hiervan vindt nieuwe buren van buiten de regio een verrijking voor de buurt tegen slechts 17% die negatief is. Flikweert: “De afgelopen periode zijn, mede door corona, veel mensen buiten hun eigen regio gaan kijken naar een huis. Het is goed om te zien dat die verschuiving door een grote groep wordt gezien als een verrijking en er begrip is tussen oude en nieuwe bewoners.” Bijna de helft van de ondervraagden is het eens met de stelling dat huidige bewoners van een woonplaats geen woning meer kunnen kopen doordat mensen van buiten de woonplaats vaker meebieden. Een minderheid (43%) vindt dan ook dat de huidige bewoners van een woonplaats voorrang moeten krijgen op aangeboden huizen in de eigen woonplaats.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.