Vertrouwen in huizenmarkt blijft ondanks coronacrisis

0

Ondanks de coronacrisis hebben Nederlanders nog vertrouwen in de huizenmarkt. Volgens driekwart van de Nederlanders blijft de vraag naar woningen – ondanks de huidige situatie – onverminderd groot, aangezien er al een groot tekort aan huizen is. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van De Hypotheker.

Menno Luiten (foto), Commercieel Directeur van De Hypotheker: “Het sentiment onder de groep Nederlanders die van plan is om een woning te kopen is wel iets voorzichtiger. Zes op de tien huizenzoekers kiezen ervoor de aankoop van een woning uit te stellen tot zij meer duidelijkheid hebben over de gevolgen van de coronacrisis op de huizenmarkt. Het gros van de Nederlanders verwacht voorlopig echter geen grote veranderingen op de huizenmarkt, zoals een afname in de vraag naar woningen of een flink stijgende hypotheekrente.”

Onontkoombaar

De huizenmarkt ontloopt ook de gevolgen van de coronacrisis niet. Luiten: “55% van de Nederlanders verwacht dat een economische recessie als gevolg van de coronacrisis onontkoombaar is, waardoor de huizenprijzen automatisch gaan dalen. Daarnaast verwacht bijna de helft dat huizenkopers ervoor kiezen de aankoop van een woning uit te stellen. Hierdoor zal de vraag naar woningen afnemen, wat eveneens een neerwaarts effect heeft op de huizenprijzen.”

Voorzichtiger

De groep Nederlanders die zich aan het oriënteren is op een (andere) koopwoning is volgens De Hypotheker daardoor ook wat voorzichtiger. Ruim 4 op de 10 oriënteerders zegt de aankoop van een woning op dit moment uit te stellen door onzekerheid over hun baan en/of de hoogte van hun inkomen. Daar staat tegenover dat een even groot deel (43%) van de potentiële huizenkopers het hier niet mee eens is. Een aanzienlijk deel van de woningzoekenden stelt de aankoop van een woning dus liever niet uit. Dit is terug te zien op de huizenmarkt: waar de interesse en bezichtigingen naar te koop staande woningen daalt, is het aantal serieuze kopers die een bod doen vrijwel gelijk.

Hypotheekrente

Veel huizenbezitters nemen in deze onzekere tijden hun hypotheek onder de loep. Luiten: “17% zegt nu eerder voor een verbouwing dan een verhuizing te kiezen. Voor de mensen die in het bezit zijn van een koopwoning geldt dat bijna een derde van plan is een (grote) investering te doen in het eigen huis, zoals het verbouwen of verduurzamen van de woning. Dit kan aantrekkelijk zijn door de lage hypotheekrente en de overwaarde die veel woningbezitters hebben, waardoor het gemakkelijker kan zijn om de hypotheek te verhogen. 45% van alle ondervraagden verwacht dat de hypotheekrente vroeg of laat zal stijgen, hoewel een meerderheid denkt dat het om een lichte stijging zal gaan. Voor huizenbezitters geldt zelfs dat maar liefst 55% denkt dat de hypotheekrente gaat stijgen, van wie 46% een lichte stijging en 9% een flinke toename verwacht.”

Woningprijzen

“Hoe de coronacrisis de huizenmarkt op de lange termijn zal raken, is nu nog moeilijk te zeggen. Het sentiment is gematigd positief, maar een groot deel van de (potentiële) huizenkopers kijkt op dit moment liever de kat uit de boom. Het is zelfs denkbaar dat huizenkopers op dit moment even afwachten in de hoop dat de woningprijzen iets gaan dalen. Naarmate de crisis langer aanhoudt, zal het consumentenvertrouwen mogelijk dalen en dit kan leiden tot een afkoeling van de huizenmarkt.”, zegt Luiten. “Zo ver zijn we nog niet. De afgelopen maand zagen wij dat het aantal hypotheekaanvragen met bijna een derde is toegenomen in vergelijking met de maand ervoor. Ondanks de onzekere situatie en een licht stijgende hypotheekrente is er – door de schaarste op de huizenmarkt en de historisch lage rente – nog veel vraag naar woningen. Het is echter onduidelijk wat er gaat veranderen als de crisis langer aanhoudt.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.