‘Vertrouwen in distributiepartners komt te voet’

0

Aanbieders zien een toegevoegde waarde in de samenwerking tussen aanbieder en adviseur, maar de adviseur is op zijn hoede. Dat bleek uit een discussie tussen Enno Wiertsema (Adfiz) Harry van der Zwan (Nationale-Nederlanden) tijdens InFinance Day.

Zij namen samen met Jan-Pieter van der Helm (IG&H) deel aan de talkshow over verzekeren & distributie. Op de bank bij Diana Matroos werd het vooral een gesprek over samenwerking tussen en aanbieder en intermediair, en over de opkomst van robo-advies.

Consolidatie advieskantoren

De grote daling van het aantal advieskantoren komt langzaam ten einde. Van der Helm ziet dat er sprake is van consolidatie. “De daling zet wel door, maar op een positieve manier, vanwege het samengaan van partijen. Je moet als adviseur ook wel keuzes maken op het gebied van schaal om te kunnen overleven in deze markt. Ook moet je je specialiseren.” Van der Zwam ziet ook op dat gebied een toegevoegde waarde in de samenwerking tussen aanbieder en adviseur. Bijvoorbeeld bij het delen van kennis en data.

Voorzichtig vertrouwen

Wiertsema is op het gebied van de samenwerking nog wat voorzichtig. “Het is een kwestie van vertrouwen dat te paard gaat en nu te voet terugkeert. Nog niet zo heel lang geleden probeerden aanbieders klanten vooral naar zichzelf toe te trekken. Gelukkig zie je ze daar nu langzaam van terugkomen.”

Digitaal advies

Gaat digitaal advies doorbreken in de komende vijf jaar? En moet de adviseur bang zijn dat hij wordt vervangen? Wiertsema vindt die stelling desgevraagd ‘niet interessant’. De vraag of de adviseur gaat verdwijnen slaat volgens hem de hele discussie lam. “Waar het om gaat is dat techniek juist de adviseur kan ondersteunen in zijn werk. Ook de klant is niet overtuigd dat robo-advies alles volledig kan overnemen. Neem bijvoorbeeld de Kieswijzer, dat is ook robo-advies. Mensen zien dat als een ondersteuning bij het maken van hun keuze, maar laten daar hun keuze niet volledig van afhangen.”

Aanrommelen

In het gesprek wordt tevens een keerzijde van digitalisering aangestipt, namelijk het gevaar dat mensen zelf gaan aanrommelen om advieskosten te besparen.

Bekijk hier het gesprek op de bank bij Diana Matroos:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.