Verstandige vakantieganger checkt dekking repatriëring

1

Gemiddeld worden jaarlijks tussen de 700 en 900 overleden Nederlanders vanuit het buitenland naar Nederland gerepatrieerd. Veel mensen weten echter niet of ze wel verzekerd zijn tegen de kosten van een dergelijke repatriëring. Kosten die voor de nabestaanden kunnen oplopen tot wel 13.500 euro, blijkt uit onderzoek in opdracht van DELA.

Meer dan een derde van de Nederlanders (33,4%) staat er niet bij stil dat je kunt komen te overlijden tijdens een vakantie of zakenreis naar het buitenland. Een nog groter deel (35,3%) heeft tevens geen idee of ze verzekerd zijn voor de kosten van repatriëring: het overbrengen van het overleden lichaam naar Nederland. Nog eens 13,3% denkt niet verzekerd te zijn, maar weet het niet zeker. Dat blijkt uit een onafhankelijk steekproef onder 539 mensen vanaf 18 jaar oud, uitgevoerd door Kien Onderzoek in opdracht van coöperatie DELA.

Rekening naar nabestaanden

De kosten van een repatriëring kunnen oplopen van 1.650 euro bij een overlijden in België tot wel 13.500 euro als de overledene vanuit China moet komen. Voor die kosten is de familie aansprakelijk, waarschuwt Dela, ook als blijkt dat de overledene niet verzekerd was voor repatriëring. “De Nederlandse overheid, noch de ambassade betalen in dat geval de kosten. Toch denkt 21,5% van de ondervraagden dat dat wél het geval is en 64,2% vindt zelfs dat de kosten van repatriëring altijd betaald zouden moeten worden door de Nederlandse overheid. Maar de praktijk is dat de achtergebleven familie die duizenden euro’s moet betalen.”

Kleine kans

63% van de respondenten acht de kans op overlijden in het buitenland zó klein, dat ze zich afvragen of het wel nodig is om verzekerd te zijn voor repatriëring. Goof van Raaij, regio-assistent Oost-Brabant van coöperatie DELA: “En dat terwijl de gevolgen voor de familie dus duidelijk enorm zijn. Niet alleen omdat zij kampen met een groot verdriet, maar ook omdat zij aansprakelijk zijn voor de kosten van de repatriëring. Uit ervaring weet ik dat in 99% van de gevallen de familie wil dat het lichaam naar Nederland komt. Het kan dus zeker lonen om te checken in hoeverre je verzekerd bent en waar je in dat geval wel en geen recht op hebt.”

Check de dekking

Naast de verzekeringscheck heeft Van Raaij een aanvullende tip voor de reizigers: “Zorg dat er bij de thuisblijvers altijd enkele documenten klaarliggen die nodig zijn bij repatriëring, zoals een geboorteakte, een kopie van het paspoort en een trouwboekje. Wij adviseren reizigers daarnaast in elk geval altijd telefoonnummers van de uitvaart- en reiskostenverzekeraar mee te nemen. Hopelijk is het nooit nodig, maar als het wel nodig is, kan het maar beter geregeld zijn.”

Repatriëring door DELA:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.