‘Verstandig om eigen risico niet helemaal af te schaffen’

0

Het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB overeen zijn gekomen, voorziet in het verlagen van het eigen risico in 2027 naar 165 euro.

Eva van Erk van Overstappen.nl: “Volgens de bestaande plannen gaat het eigen risico per 2025 al naar maximaal 150 euro per gebeurtenis. De coalitiepartners willen het maximale eigen risico per gebeurtenis verlagen naar 50 euro. De afschaf van het eigen risico brengt wel hogere kosten met zich mee. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat de zorgpremie per maand met 20 tot 35 euro stijgt als het eigen risico helemaal wordt afgeschaft.”

Zorg mijden

“We weten dat 28% van de Nederlanders zorg mijdt omdat ze bang zijn het eigen risico niet te kunnen betalen”, zegt Van Erk. “Daarom is het verstandig om het eigen risico per gebeurtenis te beperken naar 50 euro. Het is wel een slimme keuze het eigen risico niet helemaal af te schaffen. De drempel om onnodig zorg te gebruiken verdwijnt zo niet. Deze drempel bespaart de samenleving tot 2,5 miljard euro aan zorgkosten. Het verlagen van deze drempel is wel een goede keuze. De kans dat mensen zorg mijden wordt op deze manier kleiner, wat de samenleving uiteindelijk ook veel geld kan schelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.