Versobering pensioenopbouw werkenden

0

Bovenop de mogelijke kortingen van de pensioenen dreigt voor werkenden ook nog een hogere pensioenpremie of versobering van de opbouw, waarschuwt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Premies zijn al langer niet kostendekkend.”

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen komt in september net boven de kritieke grens van 100%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, liep terug naar 104%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Na het dieptepunt van augustus krabbelde de rente enigszins op en dat vertaalde zich ook in een lichte stijging van de dekkingsgraad naar 101%. De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van 104% eind september, is lager dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%. Diverse fondsen zitten dus onder deze grens.

Zorgvuldigheid in communicatie

Mogelijke kortingen spelen momenteel vooral bij de grote fondsen met veel deelnemers. Dit is niet bevorderlijk voor het draagvlak van pensioen, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Fondsen die zich momenteel in crisissituatie bevinden zullen veel aandacht moeten besteden aan de communicatie. Gezien het maatschappelijke rumoer over dit onderwerp, is zorgvuldigheid van groot belang.”

Onbegrijpelijk

Driessen verwacht dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden nog verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor volgens hem zeker nog niet van de baan. “Het ABP en de Lijst van Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP) vinden korten onbegrijpelijk, maar het kabinet houdt vast aan de risicovrije rente. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet wel mogelijkheden om ingroeipaden vast te stellen met betrekking tot kortingen als gevolg van onvoldoende herstelvermogen. DNB-president Klaas Knot roerde zich ook in de discussie en vindt dat het noodzakelijk is om het stelsel in te richten op de lage rente.”

Hogere premies

Bovenop de mogelijke kortingen van de pensioenen dreigt voor werkenden ook nog een hogere pensioenpremie of versobering van de opbouw, waarschuwt Driessen. “Premies zijn al langer niet kostendekkend. Dat mag ook nog in het huidige pensioenstelsel. Maar nu er volgend jaar forse pensioenkortingen voor de deur staan, is dat steeds moeilijker te verkopen aan de gepensioneerde deelnemers van een fonds. Steeds meer pensioenfondsen hebben daarom een minimum premiedekkingsgraad ingevoerd. Als zij daar onder zakken, moet er ingegrepen worden. Bij sommige fondsen is deze premiedekkingsgraad zelfs onder de 60% gezakt en dit wordt erg moeilijk uit te leggen. Door de extreem lage rente is hier sprake van een ‘bloedbad’.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.