‘Versnelling noodzakelijk in duurzaamheidstransitie financiële sector’

0

De duurzaamheidstransitie van de financiële sector gaat minder snel dan gewenst, schrijft de AFM in de Agenda 2024.

Zowel nationaal als internationaal groeit de maatschappelijke en politieke wens om financiële markten vaart te laten maken. Er is in 2024 (nieuwe) wetgeving waar de financiële sector aan moet voldoen en waar de AFM toezicht op gaat houden. De ontwikkeling van een integrale strategie voor het toezicht op duurzaamheid is één van de prioriteiten van de toezichthouder. Ook digitalisering, grensoverschrijdende financiële dienstverlening en het toezicht op de pensioentransitie behoren tot de prioriteiten in 2024.

Duurzaamheid is een van de toezichtprioriteiten

Op allerlei terreinen binnen de financiële sector is de druk op de verduurzaming groot, maar zijn er ook zorgen over de snelheid waarop de duurzaamheidstransitie doorzet. Laura van Geest (foto), bestuursvoorzitter van de AFM: “Zo krijgen uitgevende instellingen en accountants bijvoorbeeld te maken met nieuwe Europese verslaggevingsregelgeving, maar schiet de beschikbare duurzaamheidsdata vaak nog tekort voor deze rapportagevereisten. Een ander vraagstuk dat wij zien is het vinden van de optimale balans tussen financieel rendement en ESG-impact van beleggingen. De wijze waarop duurzame beleggingen worden gepresenteerd, sluit nog vaak onvoldoende aan op de motivaties van consumenten. Elke vertraging verkleint de kans op een spoedige en ordelijke transitie naar een duurzame economie. Daarom is ‘duurzaamheid’ een van onze toezichtprioriteiten.”

Toename van grensoverschrijdende financiële dienstverlening

De digitalisering van de financiële sector en het aanbieden van producten en diensten via online platformen zetten in gestaag tempo door. Ook de cryptomarkt blijft in beweging. Met de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) wordt een begin gemaakt van de regulering van de cryptosector. De AFM constateert ook een toenemende verweving van de financiële sector met techbedrijven. Dit leidt vaak tot lagere kosten en grotere efficiëntie, maar zorgt ook voor meer afhankelijkheid en concentratierisico’s en kwetsbaarheden zoals digitale criminaliteit. Van Geest: “Gedreven door digitalisering zien we een toename van grensoverschrijdende financiële dienstverlening. De Nederlandse financiële markten zijn aantrekkelijk voor buitenlandse partijen. Naast de positieve effecten van een toename van het aanbod en een grotere diversiteit aan aanbieders leidt het internationale karakter van financiële markten tot grensoverschrijdende risico’s. Zoals bijvoorbeeld malafide buitenlandse aanbieders van beleggingsproducten en grensoverschrijdend marktmisbruik op de kapitaalmark­ten. Deze risico’s vragen om een internationale aanpak van de AFM met Europese collega-toezichthouders.”

Pensioentransitie

De focus van de AFM ligt dit jaar ook op het toezicht op de implementatie van de Wet toekomst pensioenen. Omdat pensioenen sneller gaan meebewegen met de financiële markten zullen pensioenuitkomsten meer afhankelijk zijn van financiële- en economische trends zoals ontwikkelingen in de beurskoers en de rentestand. De informatie voor deelnemers over mogelijke af- en toename van het vermogen en hun verwachte uitkering moet correct zijn. Op de pensioentransitie met het uitgebreidere pensioentoezicht bereidt de toezichthouder zich al geruime tijd voor, samen met de pensioensector en DNB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.