Verschuivingen woning- en hypotheekmarkt in Q1 2023

0

In het eerste kwartaal van 2023 verkochten doorstromers vaker eerst hun huis, voordat zij een nieuwe woning aankochten. Daarnaast hebben door de dalende huizenprijzen dit jaar mogelijk meer huiseigenaren dan normaal gebruik gemaakt van de hogere WOZ-waarde om hun hypotheekrente te laten verlagen. Verder bemerken hypotheekadviseurs een toename van hypotheekaanvragen van zelfstandigen.

Dat schrijft Martin Hagedoorn (foto), Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise, in een blog op de website van De Hypotheekshop. “De hypotheek- en woningmarkt trok in het eerste kwartaal elke maand aan in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar, zowel voor huizenkopers (starters en doorstromers) als voor huizenbezitters (oversluiters en verhogers). Een opvallende verschuiving (daling) betrof de twee belangrijkste voorwaarden van 2022: de maximale overbrugging voor een nog niet definitief verkochte woning en de geldigheid van de hypotheekoffertes (renteaanbod en bindend aanbod). Consumenten die willen doorstromen kiezen er daarmee dus vaker voor om eerst hun huidige woning te verkopen, alvorens een nieuwe woning te kopen. Op die manier is er vooraf zekerheid over de verkoopopbrengst. Hoewel het wel oploopt, wordt er nog altijd vier keer minder gezocht op de hoogte van een overbruggingsfinanciering voor een verkochte woning, dan voor een nog niet verkochte woning.”

Lenen voor een consumptief bestedingsdoel

“De belangrijkste hypotheekvoorwaarde van 2021 – consumptief lenen – staat ook in de top vijf van grootste stijgers en dalers. Een hypotheekdeel is niet aftrekbaar (box 3) als het bedrag niet is gebruikt voor de eerste eigen woning, maar bijvoorbeeld om te schenken of als aanvulling op het pensioen. Deze voorwaarde kan van belang zijn voor huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen. Ook huizenkopers letten op deze voorwaarde voor eventuele verhogingen in de toekomst.”

Lees hier het hele blog van Martin Hagedoorn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.