Verschuiving woningaankopen: aandeel ouderen daalt, aandeel jongeren stijgt

0

Het aantal woningverkopen stijgt sinds vorig jaar licht na drie jaar van dalingen op een rij. Toch ligt het aantal woningverkopen nog lager dan het langjarig gemiddelde.

Dat schrijft Sander Burgers, econoom Nederlandse huizenmarkt bij ING Research in een rapport. “Vooral huishoudens van middelbare leeftijd en ouder kopen recent minder woningen. Onder jongere huishoudens is het aantal woningaankopen redelijk op peil gebleven. Op het geringe woningaanbod reageren oud en jong verschillend. Daarnaast zorgen wegtrekkende investeerders voor meer transacties door jonge kopers.”

Lichte stijging aantal woningverkopen

“Het aantal transacties van bestaande woningen stijgt geleidelijk, maar ligt nog wel onder het gemiddelde van 52.000 per kwartaal in de afgelopen tien jaar. In het eerste kwartaal van 2024 werden er zo’n 48.000 bestaande woningen (seizoensgecorrigeerd) gekocht door particulieren, blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er ruim 2% meer woningen verkocht dan in het kwartaal ervoor. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar ligt het aantal transacties nu zo’n 9% hoger”, aldus Burgers.

Middelbare leeftijd en ouder

Dat het aantal transacties lager ligt dan het langjarig gemiddelde komt voornamelijk doordat het aantal transacties onder huishoudens van middelbare leeftijd en ouder is afgenomen. Vooral huishoudens in de leeftijdscategorie van 35 jaar of hoger zijn in de afgelopen jaren steeds minder actief geworden als huizenkoper, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het aantal woningen gekocht door huishoudens binnen deze leeftijdsgroep bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 22.000 (seizoens-gecorrigeerd).Dat is 28% minder vergeleken met hetzelfde kwartaal vijf jaar geleden. Dat terwijl het aantal aankopen door jonge huishoudens (34 jaar of lager) in de afgelopen vijf jaar juist redelijk op peil is gebleven. De combinatie van deze twee ontwikkelingen heeft ertoe geleid dat het aantal woningaankopen door huishoudens van middelbare leeftijd en ouder onder het aantal aankopen van jongere huishoudens is gaan liggen.”

Lees hier het hele rapport van Sander Burgers van ING Research

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.