Verschuiving van lang naar kort verzuim

0

Het langdurig verzuim is sinds de start van COVID begin 2020 fors opgelopen. Arbodienstverlener en re-integratiespecialist HCS signaleerde in december echter een snelle verschuiving van lang naar kort verzuim. Hoopvol is dat de eerste cijfers van januari een voortzetting hiervan laten zien.

James van der Spek, directeur Arbodienstverlening & IT bij HCS, vertelt dat er nog steeds veel personen afwezig zijn die aan het begin van de pandemie uitvielen. De afgelopen maanden is er wel een kentering in gang gezet waarbij kort verzuim duidelijk de overhand neemt. Daarmee staan volgens Van der Spek zeker nog niet alle seinen op groen. “De combinatie van het toegenomen korte verzuim en de nog relatief hoge aantallen lopende zaken met lang verzuim zorgt nog steeds voor problemen en is een forse belasting voor werkgevers, het nog werkende personeel en de arbodienstverleners.”

HCS stelt dat begin 2021 slechts 1 op de 7 werknemers na 10 dagen weer aan het werk ging, de overgrote groep (70%) was langer dan 50 dagen ziek. Eind vorig jaar, met name in december, is het aandeel kort verzuim toegenomen tot 40%, 4 van de 10 werknemers was toen binnen 10 dagen weer aan de slag. “Het relatief milde ziektebeeld bij de virusvariant Omicron is daarbij de voor de hand liggende verklaring”, aldus Van der spek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.