Verschillen in maandlastenberekeningen te groot

0

Moneywise onderzocht 21 websites van banken en vergelijkingswebsites en ontdekte daarbij grote verschillen in de uitkomsten van de netto maandlasten. Het verschil loopt op tot 110 euro per maand. In bijna alle berekeningen komt de bruto maandlast wel overeen met de normberekening.

Het valt Moneywise op dat de websites van adviseurs en vergelijkers vooral communiceren wat de netto maandlasten zijn. Maar bij 6 van de 10 onderzochte websites in deze categorie wijkt de netto maandlast af. Het verschil is volgens Moneywise het grootst bij de berekening van Vereniging Eigen Huis. Deze toont een netto maandlast die 72 lager uitkomt uitkomt dan de normberekening.

Bij de banken valt het op dat van de 11 berekeningen er 5 keer geen opgave wordt gedaan van de netto maandlasten. Bij de banken die wel een indicatie geven van de netto maandlast wijkt deze in alle gevallen af van de normberekening. Met als uitschieter Florius waar de netto maandlast 110 euro per maand lager uitkomt.

Verkeerde keuze

Consumenten die op basis van deze berekeningen een keuze willen maken voor bank of hypotheekadviseur krijgen dus te maken met onduidelijke verschillen als ze op meerdere websites een vergelijkbare berekening maken. Moneywise: “De kans is daarbij aanwezig dat een consument niet verder kijkt dan de laagste netto maandlast. Als deze niet juist berekend is en daardoor lager uitkomt, wordt de consument op het verkeerde been gezet. Hierdoor kiezen consumenten voor de verkeerde bank of adviseur.”

De bruto maandlast zou volgens Moneywise leidend moeten zijn. “Een bruto maandlast berekenen kan eigenlijk niet misgaan. Het berekenen van rente en aflossing is een wiskundige berekening. Als de uitgangspunten voor elke berekening hetzelfde zijn, kan daar geen verschil in ontstaan bij de ene of de andere website. Voor het berekenen van de netto maandlast geldt voor iedereen dezelfde fiscale spelregels. Afwijkingen kunnen ontstaan door te rekenen met een iets lagere WOZ-waarde of afrondingen. De verschillen lopen nu echter zo uiteen, dat kun je niet uitleggen.”

In het onderzoek van Moneywise wijkt alleen bij Aegon en Independer de bruto maandlast af van de normberekening en bij Knab kreeg Moneywise de bruto maandlast überhaupt niet te zien.

Reactie Florius

In een reactie aan het consumentenprogramma Radar, waar de resultaten werden gepresenteerd, laat Florius weten dat nader onderzoek heeft uitgewezen dat er een fout zat in de berekeningstool. Deze fout is inmiddels hersteld. Florius: “Het is goed te benadrukken dat de uitkomsten van de andere onderdelen van de tool, zoals maximale hypotheek en bruto maandlasten, wel een juiste schatting gaven (en geven). We betreuren de onduidelijkheid die hier eventueel door is ontstaan. Klanten en andere geïnteresseerden mogen van ons verwachten dat de informatie en berekeningen op onze website correct zijn en dat een dergelijk tool gewoon werkt. Ook als het gaat om een schatting en ook al is het altijd belangrijk om je specifieke situatie met een adviseur te bespreken.

Ook Vereniging Eigen Huis laat weten dat er een fout in de software is gevonden en dat deze aangepast zal worden. Hypotheek24.nl laat weten: “Het verschil in onze netto berekening zit hem erin dat wij ervan uitgaan dat de WOZ-waarde van een huis doorgaans zo’n 20% lager is dan de koopsom.” Ikbenfrits.nl heeft de maandlasten rekentool inmiddels aangepast op basis van nieuwe onderzoeksresultaten.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.