Verschil tussen 20 en 30 jaar vast 0,11%

0

Het aantal renteverhogingen door geldverstrekkers lag in februari hoger dan het aantal renteverlagingen. Wel daalde vorige maand de gemiddelde variabele rente per saldo verder. Met name de gemiddelde (middel)lange rentes zonder Nationale Hypotheek Garantie stegen.

Dat blijkt uit het Maandoverzicht renteontwikkelingen van de Hypotheekshop. Een maand die werd afgesloten met een aantal onverwachte rentedalingen.  “Vorige week maakten Argenta, SNS Bank en Rabobank renteverlagingen bekend; ook Munt Hypotheken en ABN Amro hebben inmiddels een verlaging aangekondigd. Dat kwam als een verrassing na het hoge aantal renteverhogingen van de week daarvoor.”

Opnieuw lager

De Hypotheekshop geeft aan dat het verrassende ook een logische ontwikkeling is, gezien het feit dat de rente op de kapitaalmarkt, die geldt als maatstaf voor de hypotheekrente, al vier weken op rij daalt. “Afgelopen vrijdag werd zelfs de laagste stand sinds eind december bereikt. Sinds eind 2016 zijn met name de 5- en 10-jaars tarieven door de diverse aanbieders verhoogd, waardoor er nu zeker ruimte lijkt te zijn voor verlaging van de hypotheekrentes.”

Renteperioden uitverkocht

Merius Hypotheken en Syntrus Achmea konden dankzij nieuwe funding weer een tijd vooruit. BijBouwe kent volgens de Hypotheekshop momenteel juist een situatie waarin verschillende rentevaste perioden deels ‘uitverkocht’ zijn. Met circa 35% van de nieuwe hypotheken blijft 10 jaar vast ook in februari een veel gekozen rentevaste periode. Munt verlaagde op de laatste dag van de maand de rente: hierdoor bedraagt het verschil tussen 20 en 30 jaar vast (NHG) bij Munt nog slechts 0,11%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.