Verplichte ORV bij hypotheek zeldzamer

0

MoneyView onderzocht hoeveel geldverstrekkers er nog een overlijdensdekking eisen bij nieuwe hypotheken. Slechts bij 9 van de 45 annuïteitenhypotheken met NHG geldt nog de eis dat het gedeelte van de lening boven 80% of 100% van de marktwaarde met een ORV wordt afgedekt.

Sinds 1 januari is de NHG-verplichting voor het aanhouden van een overlijdensrisicoverzekering ook voor lopende hypotheken komen te vervallen. Voor nieuw af te sluiten hypotheken was die verplichting twee jaar geleden al geschrapt.

Hulp bij opzeggen

Momenteel brengt MoneyView ook in kaart hoe de geldverstrekkers om zullen gaan met het vervallen van de verplichting voor bestaande hypotheken per 1 januari 2020. Nog niet alle geldverstrekkers hebben een standpunt ingenomen of hebben gereageerd op de vragen van MoneyView, maar van de 38 geldverstrekkers die zijn benaderd en hypotheken met NHG aanbieden, zeggen er 28 dat ze zullen meewerken als de overlijdensrisicoverzekering wordt opgezegd.

MoneyView benadrukt dat daarmee niet is gezegd dat een overlijdensdekking in alle gevallen overbodig is. Veel aanbieders laten ook nadrukkelijk weten dat klanten zich dienen te laten adviseren over dit onderwerp, zodat duidelijk is wat de gevolgen zijn van het opzeggen van de ORV.

Drie aanbieders geven echter aan dat zij de verplichting zullen blijven handhaven en vier aanbieders hebben nog geen standpunt ingenomen. Tot slot geldt dat er bij 3 van de 38 geldverstrekkers nooit een verplichting is geweest, bijvoorbeeld omdat het om een aanbieder gaat die pas na 1 januari 2018 is opgericht.

ORV weer goedkoper

In 2019 is de gemiddelde premie van een overlijdensrisicoverzekering gedaald met 4,4%. Het jaar ervoor was er juist nog sprake van een stijging van gemiddeld 4,1%. MoneyView becijferde dat sinds 2002 een gemiddelde ORV met een gelijkblijvende dekking ruim 58% goedkoper is geworden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.