Verplichte deelname pensioenstelsel niet altijd nodig

0

Verplichte deelname in het pensioenstelsel is niet altijd noodzakelijk. Het hangt onder meer af van de mate waarin deelnemers risico’s mijden. Dat stelt Siert Jan Vos in zijn proefschrift, waarop hij op 7 november in Amsterdam hoopt te promoveren. 

Een collectief pensioenstelsel verdeelt de effecten van economische en demografische schokken over meerdere generaties. Van deze risicodeling kunnen alle betrokken generaties voordeel hebben. Maar dat hangt dus af van het risico en de grootte van de schokken waaraan zij blootgesteld worden. 

Siert Jan Vos levert met zijn proefschrift een bijdrage aan de vele Nederlandse en Europese discussies over het ontwerp van pensioenstelsels. In Nederland is discussie over herziening van de AOW en aanvullende pensioenen al enkele jaren gaande en nog niet afgerond. Vos onderzocht de voor- en nadelen van verschillende voorstellen bij de herziening van aanvullende pensioencontracten. 

Ook aan de Europese pensioendiscussie levert hij een interessante bijdrage. Vos biedt gerichte input voor het Witboek Pensioenen van de Europese Commissie, dat suggesties doet voor herziening van pensioenstelsels in Europese lidstaten en bezig is met de herziening van de Europese richtlijn voor pensioenfondsen. Daarnaast biedt hij hulp bij de keuze voor toekomstige inrichting van pensioenstelsels in Europa.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.