‘Verplicht WA voor hondenbezitters’

1

Het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G) vindt dat hondenbezitters verplicht een aansprakelijkheidsverzekering zouden moeten hebben. De letselschadejuristen maken regelmatig mee dat eigenaars van bijtende niet verzekerd zijn, waardoor de slachtoffers met de schade blijven zitten.

JBL&G: “Een ontsierend litteken, uw eigen risico kwijt of een tijdje niet kunnen werken. Zomaar een paar voorbeelden van letselschade na een hondenbeet. Schade die bij onverzekerde hondeneigenaars moeilijk te verhalen is. En dat een hondenbeet vaak voorkomt, blijkt wel uit de cijfers. Er zijn zo’n 150.000 bijtincidenten per jaar, waarvan een derde medische zorg nodig heeft.”

Niet kostbaar

Het bureau pleit daarom voor een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters. “Een WA-verzekering kost bijna niets en als de hondenbezitter deze niet heeft afgesloten, blijven de slachtoffers met de schade zitten,” aldus Steffy Roos du Maine, eigenaar van JBL&G. “Bij vrijwel alle verzekeraars is het hele gezin, plus hond, voor nog geen 4 euro per maand verzekerd. Het verplicht stellen van een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters hoeft dus helemaal niet kostbaar te zijn.”

Roos du Maine: “Voor andere groepen is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht. In Nederland zijn auto-eigenaren verplicht een WAM-verzekering af te sluiten. Dit omdat een ander ernstig letsel kan oplopen als gevolg van een auto-ongeluk. Aan slachtoffers van verkeersongevallen biedt deze verplichte verzekering de zekerheid dat het slachtoffer bij het indienen van een claim zijn schade vergoed krijgt door de WAM-verzekeraar. Het kan dus wel. Daarom wordt het tijd dat de overheid ingrijpt en ook een verplicht stelt voor hondeneigenaren. Want een hond kan net zo gevaarlijk zijn als een auto, blijkt uit de praktijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.