Vermogenden durven niet te beleggen

0

Een kwart van de Nederlandse huishoudens bezit meer dan 50.000 euro aan financieel vermogen. Vier op de tien beleggen dit vermogen niet. Als voornaamste reden hiervoor geeft 56% van de vermogenden het ‘hoge risico op verlies’. Ook een gebrek aan kennis is een belangrijk motief.

ING stelt op basis van een onderzoek onder vermogende Nederlanders dat vermogenden die niet beleggen het risico lopen op een negatief spaarrendement. “Sparen is voor vermogenden niet gratis. Als gevolg van het regeerakkoord zullen ze in 2018 weliswaar minder belasting gaan betalen, toch zal het spaarrendement voor veel vermogenden op korte termijn negatief blijven. Een jaar sparen kost een alleenstaande met 50.000 euro aan spaargeld bijvoorbeeld zo’n 70 euro in 2017. Bij 80.000 euro is het verlies ruim 240 euro. Het bedrag een vermogensbelasting dat hij moet betalen zal namelijk flink hoger liggen dan de bijgeboekte spaarrente.

In 2018 zal – bij gelijkblijvende spaarrentes – het omslagpunt voor alleenstaanden ongeveer rond de 55.000 euro liggen (bij paren 110.000 euro). Wanneer het spaarsaldo dit bedrag overstijgt, slaat het rendement om van positief naar negatief.”

Beleggingsrendement ruim 4%

Vermogende beleggers behaalden het afgelopen jaar naar eigen zeggen een rendement van gemiddeld 4,1%. Hoe hoger het financieel vermogen, des te hoger het gemiddelde rendement van de respondenten. Slechts 1% van de vermogenden belegt momenteel in bitcoins, ethereum, ripple of één van de vele andere cryptomunten. Hiermee wijken vermogenden volgens ING niet af van de rest van de bevolking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.