Verlopen rijbewijzen langer geldig

0

Als gevolg van de corona-maatregelen is het niet voor iedereen mogelijk om tijdig het rijbewijs te verlengen. Daarom verlengt de Europese Commissie de geldigheid van alle EU-rijbewijzen met zeven maanden, als die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen.

Afgelopen april besloot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat al dat rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, geldig blijven tot 1 juni 2020. Deze coulance wordt met deze maatregel van de Europese Commissie uitgebreid en verlengd, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In tegenstelling tot de eerdere Nederlandse versoepeling, geldt deze Europese regeling voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. Verder geldt de Europese verordening tevens voor verlopen vaarbewijzen, beroepsvervoer (code 95), inspectierapporten en certificaten.

Denk goed na

Bestuurders mogen dus maximaal zeven maanden blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden. Wel roept Van Nieuwenhuizen mensen met een medische aandoening op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan.

Geen identificatiemiddel

Een verlopen rijbewijs geldt ook onder de nieuwe regels niet langer als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.