Verlenging tijdelijke regeling ontbrekende registraties UBO-register

0

Begin 2022 waren nog geen 40% van alle Ultimate Benificial Owners in het UBO-register geregistreerd. Om problemen bij de acceptatie van levensverzekeringen te voorkomen, is toen een uitzondering gemaakt. Klanten waarvan de UBO’s nog niet in het register stonden, konden geaccepteerd worden via de KvK-bevestigingsmail. Omdat de KvK meer tijd nodig heeft om de registraties te verwerken, is de uitzondering verlengd tot 1 januari 2023.

Het Verbond van Verzekeraars informeerde leden eerder dit jaar over de gevolgen voor levensverzekeraars van het lage aantal registraties (37,7%) in het Nederlandse UBO-register. Dit soort verzekeraars moet het register namelijk controleren bij het accepteren van nieuwe klanten. Verzekeraars vreesden dat door het lage aantal registraties nieuwe klanten – ook klanten die hun opgave wel al bij de KvK hadden ingediend – niet geaccepteerd konden worden.

Tijdelijke uitzonderingsregel

In een eerder gepubliceerde Kamerbrief gaf minister Kaag van Financiën aan dat levensverzekeraars inderdaad geen nieuwe zakelijke relatie aan konden gaan met een klant als de UBO(’s) niet geregistreerd waren in het register. Hierop werd een uitzondering gemaakt. Acceptatie was wel mogelijk als de klant kon aantonen dat hij zijn UBO’s had opgegeven. Dat kon gecontroleerd worden via de bevestigingsmail van de KvK. Deze uitzondering was geldig tot 1 september 2022 en is nu verlengd tot 1 januari 2023.

Betrouwbaarheid en werkbaarheid

Verzekeraars lopen ook tegen andere problemen aan zoals de betrouwbaarheid en werkbaarheid van het UBO-register voor financiële instellingen. Het Verbond, de NVB en de VBIN publiceerden daar dit voorjaar een paper over. Deze brancheorganisaties willen in gesprek met de overheid om de problemen te bespreken en oplossingen te verkennen. Dat gesprek wordt gepland en moet binnenkort plaatsvinden. De overheid doet naar aanleiding van het paper wel al verschillende onderzoeken naar de kwaliteit van het register en de mogelijkheid van een signaal- en updateservice.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.