‘Verlaging ECB-rente is voornamelijk van symbolische waarde’

0

De ECB verlaagt de rente waartegen banken kunnen lenen per 12 juni naar 3,75%. Hiermee daalt deze voor het eerst sinds september 2023 onder de 4%.

Sieto de Vries, spaarexpert bij Geld.nl, vertelt hoe hij naar deze keuze van de ECB kijkt. En wat doet deze verlaging met de spaarrente? “Om de oplopende inflatie terug te brengen verhoogde de ECB de afgelopen twee jaar de rente voor banken in rap tempo van 0 naar 4%. Als gevolg hiervan probeerden banken met mooie spaarrentes het geld van particuliere spaarders aan zich te binden. Inmiddels is de inflatie teruggebracht van 14,5% in september 2022 naar 2,7% afgelopen april. En de inflatievooruitzichten blijven volgens de ECB goed. Zo gaat de totale inflatie voor 2024 waarschijnlijk op gemiddeld 2,5% uitkomen. Ook is de verwachting dat de inflatie verder blijft dalen, naar 2,0% in 2026. Dus mag de rente van de ECB omlaag.

Het vertrouwen is stabiel, maar fragiel

Als expert op het gebied van sparen begrijpt De Vries het besluit van de ECB, al is hij het er niet helemaal mee eens. “De ECB spreekt hiermee haar vertrouwen uit in de economische situatie van Europa. De inflatie is teruggebracht naar een acceptabel niveau en de markt lijkt voldoende tot rust gekomen om een renteverlaging aan te kunnen. Zelf had ik het verstandig gevonden om de rente nog even op 4% te houden. Ook met het oog op de onrust in de wereld, zoals de oorlogen in Oekraïne en Gaza, de onzekerheid rond Rusland en een Chinese economie die achterblijft. Als een van die situaties escaleert, heeft dat directe gevolgen voor onze economie. Zelfs de barst in een Noorse pijplijn onlangs is meteen terug te zien in de gasprijs en beïnvloedt daarmee de inflatie. Tegelijkertijd: we hebben het hier over een minimale renteaanpassing. In de praktijk heeft deze correctie weinig impact en blijft de rente relatief hoog. Dit ECB-besluit is wat mij betreft dan ook vooral van symbolische waarde.”

Hoge spaarrente

De Vries: “Nu we weten dat de ECB-rente terugzakt, is de hamvraag: wat betekent dit voor de rentes op spaarrekeningen en spaardeposito’s? Ik verwacht dat deze op korte termijn stabiel blijven: Ik denk dat we de komende twee jaar nog profiteren van redelijk hoge spaarrentes. Al zal de spaarrente wel gaan dalen wanneer de ECB-rente stapsgewijs verder terugzakt. Mijn advies aan spaarders blijft daarom: wil je je geld niet vastzetten, profiteer dan nu van hoge spaarrentes tot 4,0% op flexibele spaarrekeningen. Heb je geld dat je langer kunt missen, overweeg dan een spaardeposito. Zo levert een spaardeposito van 3 jaar momenteel een rente van 3,60% op. Dat is, zeker met het oog op de verwachte rentedaling, een mooi rendement.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.