Verkoop failliet Conservatrix lijkt dichterbij te komen

0

De overname van de polissen van klanten van Conservatrix lijkt dichtbij. Afgelopen tijd voerden de curatoren Noor Zetteler en Willem Jan van Andel intensieve gesprekken met een niet genoemde gegadigde, die volgens hen positief zijn verlopen. Ook boekten ze stevige winsten op het vermogen in de boedel van de failliete levensverzekeraar.

Dit staat te lezen in het zesde openbare verslag van de curatoren. De uitkomsten van het zogenaamde due diligence onderzoek zijn positief volgens de curatoren. Dat zou goed nieuws betekenen voor de 71.000 polishouders van de failliete levensverzekeraar. “Partijen spreken nu met elkaar over de voorwaarden waaronder de verzekeringsportefeuille zou kunnen worden overgedragen en over de mogelijke transactiestructuur”, aldus de curatoren.

Positief rendement

Dat het na ruim twee jaar toch lijkt te gaan lukken de polissen over te dragen, ligt vooral aan de rendementen die de curatoren op het vermogen in de boedel boekten. Zo was er over 2021 een resultaat van 71 miljoen, euro waarmee het negatieve eigen vermogen halveerde: van 103 naar 51 miljoen. Het balanstotaal van Conservatrix is 614 miljoen euro. Die rendementen maken het mogelijk dat polishouders sinds 1 december 2021 een hogere voorlopige uitkering ontvangen. Die was 70%, maar de curatoren konden dat verhogen naar 80%.

Dwangsom

Conservatrix was in handen van de gebroeders Henny, voordat het in 2017 werd gekocht door de Amerikaanse zakenman Greg Lindberg. In december 2020 ging de verzekeraar failliet en wordt sindsdien aangestuurd door de curatoren. Lindberg moet een dwangsom van 150 miljoen euro betalen aan de levensverzekeraar. De Amerikaan, die in zijn thuisland zeven jaar celstraf kreeg wegens poging tot omkoping, verloor in hoger beroep een zaak daarover bij het Hof in Den Haag. Hij kan nog wel in cassatie gaan. Of Conservatrix dat bedrag ook daadwerkelijk terugkrijgt is twijfelachtig. Veel bedrijven uit het imperium van Lindberg verkeren in financiële problemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.