Verkoop beleggingspanden zet door in 2025

0

De economen van ING Research stellen het eerder geraamde basisscenario voor de huizenprijsstijging naar boven bij en gaan nu uit van een prijsstijging tussen de 7% en 9% in 2024. Voor 2025 verwachten ze een afzwakking van de stijging. Die komt dan uit rond de 4%.

Hogere lonen dan verwacht, lagere rentes, verbeterd sentiment en de aanhoudende krapte dragen bij aan de verdere huizenprijsstijgingen. Sinds juni vorig jaar zitten de huizenprijzen opnieuw in de lift, na een jaar aan prijsdalingen. ING Research verwacht dat beleggers ook volgend jaar minder actief zullen zijn en de verkoop van hun woningen doorzetten. Deze ontwikkeling zorgt voor een iets ruimer woningaanbod en dat zal de opwaartse kracht van de huizenprijzen in 2025 iets dempen.

Ondanks deze nieuwe verwachtingen is een nieuwe aanpassing niet uit te sluiten. ING Research: “De onzekerheid rondom de ontwikkelingen in de huizenmarkt blijft groot.”

Renteverwachting

ING Research houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachte ontwikkeling van de kapitaalmarktrentes. “Naar verwachting zullen de kapitaalmarktrentes volgend jaar redelijk op hetzelfde niveau blijven met wellicht een kleine daling vanaf huidige niveaus. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd ook stabiel blijven of licht dalen. De combinatie van hogere lonen en gelijkblijvende rentes zorgt er naar verwachting voor dat de leencapaciteit van woningkopers verder stijgt. Ook verbetert dit de betaalbaarheid van koopwoningen waardoor de vraag naar woningen toeneemt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.