Verkiezingslobby Verbond van Verzekeraars

0

“Weerbaarheid en veerkracht blijven ook in 2021 cruciaal. Als Verbond van Verzekeraars willen wij dit jaar bijdragen aan die veerkracht. Dat betekent risico’s overnemen, helpen en ontzorgen.” Dat zei Verbondsdirecteur Richard Weurding vanmorgen in een korte nieuwjaarsboodschap.

Traditiegetrouw opent Weurding het nieuwe jaar met een korte nieuwjaarsboodschap, waarin hij zijn bespiegelingen over de economie, maatschappij en de sector deelt met de Verbondsmedewerkers. Opgelucht was hij over de jaarwisseling. “Die is beheerst verlopen. Het begon onrustig, onder meer in het plaatsje Veen, maar uiteindelijk was oud & nieuw rustiger dan andere jaren.”

Sector

De verzekeringssector heeft volgens Weurding in 2020 laten zien dat het de maatschappelijke rol zeer serieus neemt en waar nodig tot actie over gaat. “Weerbaarheid en veerkracht blijven ook in 2021 cruciaal. Zeker omdat de coronacrisis nog volop gaande is, moeten we er als sector rekening mee houden dat klanten betalingsproblemen kunnen krijgen. Het is belangrijk dat wij ons daar proactief op voorbereiden.”

Economie

Weurding benadrukte dat de coronacrisis niet alleen in Nederland, maar wereldwijd grote economische impact heeft. “Toch toont onze Nederlandse economie behoorlijke veerkracht. De meest actuele voorspellingen van onder andere het CPB en De Nederlandsche Bank laten zien dat de economie in het afgelopen jaar met zo’n vier procent krimpt, maar in 2021 een herstel zal laten zien van bijna drie procent groei.”

Zorgen maakt Weurding zich onder meer om de lage rente. “Deze was al laag, maar door de coronacrisis is de renteontwikkeling helemaal op een dieptepunt uitgekomen. Uitermate relevant voor pensioenfondsen en verzekeraars, maar zeker ook voor de huizenmarkt.”

Buitenland

Weurding keek in zijn boodschap zowel naar de nationale als de internationale politiek. Zo verwacht hij, met de komst van Joe Biden als nieuwe president, een forse koerswijziging in Amerika. “Zijn kabinet is nu al historisch. De helft bestaat uit vrouwen en de helft is niet blank. Met name van zijn vicepresident, Kamala Harris, wordt veel verwacht. Deze echte powervrouw zou wel eens de eerste vrouwelijke president van Amerika kunnen worden.”

In Europa is sinds 1 januari is de Brexit een feit. Weurding: “Ik hoop dat er nu niet te veel chaos ontstaat. Met name voor de financiële dienstverlening is er nog niet veel geregeld. Ik denk bijvoorbeeld aan deelname van het VK aan het Groene Kaarten-systeem voor autoverzekeringen.”

Politiek

In eigen land springen, wat Weurding betreft, dit jaar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart eruit. “Grote vraag is of Rutte de langstzittende premier van Nederland wordt. Voor het Verbond betekenen de verkiezingen veel werk aan de winkel, want uiteraard zullen we de nodige onderwerpen onder de aandacht brengen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.