Vergroening hypotheekportefeuille ABN AMRO

0

ABN Amro wil in 2030 een hypotheekportefeuille beheren met een gemiddeld energielabel A. Met een hypotheekportefeuille van ongeveer 148 miljard euro en een marktaandeel van circa 17% is de onderneming een speler van formaat om de verduurzaming van de woningmarkt een boost te geven.

ABN Amro lanceerde voor de zomer de Overwaarde Hypotheek voor senioren en de Duurzaam Wonen Hypotheek. De Overwaarde Hypotheek geeft huiseigenaren met de AOW-gerechtigde leeftijd de mogelijkheid om (een deel van) de overwaarde op te nemen, zonder de woning te hoeven verkopen. De opname levert hen geen hogere maandlasten op, omdat de rente gedurende de looptijd bij de schuld wordt bijgeschreven. Naast de restschuldgarantie is een andere belangrijke troefkaart dat het bestedingsdoel van de opgenomen overwaarde geen enkele restrictie kent.

Maarten Dekker, productmanager Hypotheken bij ABN AMRO, is de drijvende kracht achter de Overwaarde Hypotheek: “We zien de overwaarde inmiddels ingezet worden voor pensioenaanvulling, een toekomstbestendige woning of financiële ondersteuning van de kinderen. Maar een mooie reis maken of een nieuwe auto kan ook een keuze zijn. Het is de klant die daarover beslist.”

Duurzaam Wonen Hypotheek

In mei volgde de introductie van de Duurzaam Wonen Hypotheek. Een losstaand leningdeel dat 5.000 tot 25.000 euro extra leenruimte biedt voor energiebesparende maatregelen, tot maximaal 106% van de woningwaarde. Het overeengekomen leenbedrag wordt ondergebracht in een bouwdepot. De klant heeft vanaf dat moment maximaal twee jaar de tijd om de energiebesparende maatregelen uit te voeren. Bij nieuwbouw is die termijn zelfs maximaal drie jaar.

Tijdens de roadshows door het land werden de adviseurs inhoudelijk bijgepraat door Rene Kuiper & Frank Paalman (docent bij Dukers & Baelemans). Mark Groenendijk, Hoofd Commercie Intermediaire Verkoop bij ABN AMRO merkte tijdens de bijeenkomsten op dat adviseurs op dit moment vooral op zoek zijn naar informatie. “Een groot deel van de hypotheekadviseurs moet nog wel een extra stap zetten om het onderwerp verduurzaming actiever in het hypotheekgesprek te brengen. Het gebrek aan kennis en ervaring werpt een drempel op bij het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Ga er gewoon mee aan de slag en maak gebruik van de module die wij met De Energiebespaarders hebben ontwikkeld. Dan zul je al snel merken dat je helemaal geen energie-expert hoeft te zijn om je klant hierover te kunnen adviseren.”

Lees hier het hele interview met Mark Groenendijk en Maarten Dekker.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.