Vergrijzende adviesmarkt zet rem op vernieuwing

0

In de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H2-2023 omschrijft BHB Dullemond de vergrijzing van ondernemers in de assurantiemarkt als ‘een zorgwekkende trend die de vernieuwing van assurantieportefeuilles belemmert’. Ook hebben kopers weinig belangstelling voor hypotheken.

Intermediair met hypotheekadvies en makelaardij groeit autonoom het sterkst

In een toelichting bij de Overnamemonitor zegt Jorg Quapp (foto), Partner bij BHB Dullemond: “Statistieken van de Kamer van Koophandel tonen aan dat de gemiddelde ondernemer in deze branche een man is met de leeftijd van 57 jaar. Het leiderschap binnen de markt is dus voor een groot deel aan het vergrijzen. Een veelgehoorde klacht onder deze ondernemers is het moeilijk vinden van jong en gekwalificeerd personeel. Er lijkt een kloof te zijn tussen de verwachtingen, ambities en doelen van deze ervaren ondernemers en potentieel jong talent. Het is begrijpelijk dat jonge mensen eerder geneigd zijn te kiezen voor organisaties waar diversiteit in leeftijd heerst, in plaats van bedrijven met een vergrijsd personeelsbestand. Deze tendens zien wij ook terug in de overnamemarkt, waar bedrijven met een jong, goed opgeleid personeelsbestand meer interesse genereren.”

Weinig interesse in hypotheekkantoor

Ook merkt BHB Dullemond op dat voor hypotheek- en makelaarskantoren weinig tot geen interesse is bij kopende partijen. Dit vanwege de eenmalige omzet die ze generen. “In onze visie is dit echter volledig onterecht, aangezien juist adviseurs die deze diensten aanbieden een sterke autonome groei doormaken en deze takken van sport zichzelf prima kunnen bedruipen. Door op een slimme manier deze diensten te integreren, ontstaat er synergie tussen de verschillende diensten, wat resulteert in het volledig ontzorgen van de klant”, aldus Quapp.

Portefeuilles moeten verjongen

Ondanks dat 2023 geen recordjaar is gebleken, is er met een dealvolume van ruim 1,5 miljard euro nog altijd sprake van een sterke overnamedynamiek. Quapp: “Met name de overnames van kleinere bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro bleven sterk achter. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat een aantal acquirerende partijen bezig zijn met het aantrekken van een nieuwe aandeelhouder en daardoor minder gericht zijn op het aankopen van kleinere kantoren.

Op basis van de uitkomsten stelt BHB Dullemond vast dat er een noodzaak is ontstaan om portefeuilles te verjongen. Quapp: “Om de beoogde groei te realiseren, is het van belang dat assurantiekantoren niet alleen de focus leggen op het behoud van klanten en het doen van overnames, maar dat ze zich ook richten op autonome groei. Een belangrijk aspect hierbij is het vernieuwen van de klantenportefeuille door het aantrekken van jongere klanten. Een jongere klantenportefeuille kenmerkt zich door een lager natuurlijk verloop en biedt, in vergelijking met een verouderde portefeuille, meer mogelijkheden om zowel het aantal polissen per klant als de provisie per klant te verhogen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.