Vergoeding letselschade soms nadelig voor vrouwen

0

Uit een onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB)  blijkt dat jonge mannen en vrouwen die een ongeluk hebben gekregen, soms verschillend worden benaderd door schade-experts als het gaat om vragen over een kinderwens, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Het verschil in benadering kan leiden tot discriminatie van vrouwen, waardoor zij het risico lopen dat hun schade niet volledig wordt vergoed omdat hun bewijspositie lastiger is. Het Verbond is het eens met de aanbevelingen van de CGB dat per geval moet worden bekeken of de algemene statistische gegevens wel van toepassing zijn op het slachtoffer.

Om de hoogte van het schadebedrag van letsel te bepalen wordt er gekeken hoe het leven van het slachtoffer er waarschijnlijk zou hebben uitgezien als de fout niet was gemaakt. Een grote schadepost is meestal dat het slachtoffer gedeeltelijk of helemaal niet meer kan werken. Uit het onderzoek blijkt dat bij het vaststellen van de letselschade stereotype denkbeelden over mannen en vrouwen een rol kunnen spelen. Deze resultaten worden onderstreept door eerdere oordelen van de commissie.

Volgens de geïnterviewde experts worden aan vrouwen vaker vragen gesteld over het hebben van een kinderwens en het combineren van zorg en werk. Dit kan ertoe leiden dat vrouwen zich dan moeten verdedigen ten aanzien van veronderstellingen over carrière en ambities, terwijl een man dat niet hoeft.

Ook wordt bij het vaststellen van de omvang van de schade gebruikgemaakt van statistieken. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen wat de kans is dat iemand op 50-jarige leeftijd nog werkt. Over de jaren is de arbeidsparticipatie van vrouwen echter toegenomen waardoor er dus risico’s zitten aan het gebruik van deze statistieken. Het Verbond onderschrijft de conclusie van de CGB dat er per geval wordt gekeken of de statistische gegevens van toepassing zijn op het slachtoffer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.