Vergelijkingskaart uitgesteld tot april 2023

0

Eind vorige week heeft het ministerie van Financiën bericht dat het besluit vergelijkingskaart is uitgesteld omdat voor een zorgvuldige invoering van de vergelijkingskaart meer tijd nodig is. Hiermee komt Financiën tegemoet aan de kritiek op kaart en de snelle introductie.

Dat schrijft Ludger de Bruijn (foto), senior adviseur Public Affairs en Beleid en bestuurssecretaris van Adfiz, op de website van de brancheorganisatie. “De vergelijkingskaart is de opvolger van het verplichte Dienstverleningsdocument bij complexe producten. De vergelijkingskaart is naar aanleiding van consumentenonderzoek volledig vernieuwd. Daarnaast worden in de verplichte vergelijkingskaart de normen opgenomen wanneer geadviseerd wordt onafhankelijke basis.”

Erg summier

“Het besluit zelf is erg summier, maar in de nadere regels die door de AFM worden opgesteld zijn de kaarten per klantvraag wel uitgewerkt én is opgenomen wat de normen zijn voor onafhankelijk advies. Deze nadere regels (de Nrgfo) zijn inmiddels door de AFM geconsulteerd. Duidelijk is dat de introductie van de Nrgfo die van het besluit volgt, waardoor er ook voor de AFM meer tijd is om te zorgen voor een zorgvuldige invoering. Naast de nieuwe regels (Nrgfo) ontwikkelt de AFM ook een applicatie waarmee de marktpartijen de nieuwe kaarten kunnen vervaardigen.”

Aanpassingen

“We hebben inmiddels gereageerd op de AFM-consultatie van de nadere regels en zijn kritisch over de wijze waarop de kaart en onafhankelijk advies nu worden vormgeven. Daarom hebben we in de consultatie aangedrongen op een aantal aanpassingen van de voorstellen:

  • Er moet een wezenlijke waarschuwing worden opgenomen over de keuze van dienstverlening zonder advies bij een complex product;
  • De teksten voor nazorg moeten aansluiten bij de verplichtingen vanuit de Wft zorgplicht en in de kaart moeten reële verwachtingen staan ten aanzien van additionele dienstverlening;
  • De norm voor onafhankelijk advies in aantallen moet worden ingevuld op basis van relevante meerwaarde en het daadwerkelijk relevante aanbod per categorie in de markt. Ook de teksten moeten aansluiten bij de doelgroep (bijvoorbeeld de kaart pensioen werkgever).”

Terugkoppeling

“De AFM is bezig om de commentaren vanuit de consultatie te verwerken. Op basis van de terugkoppeling op onze reactie zullen we verder met de AFM in gesprek gaan over de Nrgfo. Daarnaast zijn we met het ministerie van Financiën in gesprek over het besluit. Onze inzet daarbij is te zorgen dat de kaarten aansluiten bij de praktijk en consumenten daadwerkelijk helpen bij hun keuze voor dienstverlening.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.