Vereende buigt verlies om in winst

0

Het premievolume van de verzekeringsportefeuille van de Vereende is in 2018 wederom fors is toegenomen met bijna 30%. Dankzij stevige premieverhogingen en het herzien van de herverzekeringsstructuur, is het verlies van 4,3 miljoen euro in 2017 omgebogen in een winst van 2 miljoen.

Ingrid Visscher (foto), directeur van de Vereende: “Wij kijken met gepaste tevredenheid terug op 2018. In de vooruitblik voor 2018 gaven wij al aan dat wij voor een lastige balanceeract stonden. Wij realiseren ons dat het geven van een goede invulling aan onze maatschappelijke rol in combinatie met de gewenste financiële stabiliteit ook in 2019 voor iedereen die bij de Vereende betrokken is de nodige uitdagingen met zich mee zal brengen. De mooie scores op het gebied van klanttevredenheid, de sterk stijgende omzet in combinatie met fors verbeterde financiële ratio’s bevestigen ons gevoel dat we door moeten op de ingeslagen weg.”

Vangnetrol

“Met deze uitgangspunten in het achterhoofd kijken we vol vertrouwen vooruit naar de toekomst en zien we een mooie, relevante plek voor ons in de verzekeringsmarkt”, aldus Visscher. “De Vereende houdt rekening met een verdergaande groei. De verwachting is dat de ontwikkeling waarbij verzekeraars steeds scherper en meer gedifferentieerd zullen tariferen en de uitval groter wordt, zich verder zal doorzetten. Hiermee blijft onze positie als verzekeraar in de markt belangrijk voor het opvangen van risico’s (met name particulieren en mkb) die niet bij de reguliere verzekeraars terecht kunnen. Al snel wordt er dan gekeken naar de ‘vangnetrol’, waarbij de Vereende dekking biedt aan verzekerden die elders, bijvoorbeeld vanwege schadeverloop, niet meer terecht kunnen.”

Kraamkamerrol

Visscher: “Daarnaast zien ook een nadrukkelijke ‘kraamkamerrol’ voor onszelf. Regelmatig krijgt de verzekeraar risico’s aangeboden die geen plaats in de reguliere verzekeringsmarkt krijgen, omdat het nog niet eerder aangeboden risico’s zijn. Juist door de uitgebreid aanwezige verzekeringskennis binnen de Vereende en de mogelijkheid ambachtelijk te accepteren, komen marktpartijen snel bij ons uit.”

Onderzoek solidariteit

Door bijvoorbeeld big data ontwikkelingen hebben verzekeraars steeds meer mogelijkheden om de premies van een verzekering af te stemmen op het daadwerkelijke risico van de verzekerde. Visscher: “Deze ontwikkeling is logisch en begrijpelijk, maar kan de solidariteit op termijn ondermijnen. De Vereende, dat als vangnet en kraamkamer een maatschappelijke rol heeft, heeft solidariteit hoog in het vaandel staan. Daarom hebben we een onderzoek laten uitvoeren naar de solidariteit in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders solidair willen zijn met mensen die een hogere premie moeten betalen vanwege een hoger risico. Wel zijn de respondenten beduidend minder solidair wanneer een hoger risico is gebaseerd op het eigen gedrag (zoals schadeverleden of fraude) dan wanneer verzekeringsnemers geen directe invloed hebben op het hogere risico (zoals leeftijd of postcode).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.