Verduurzamingshypotheek ASR echte labelvreter

0

ASR wil nadrukkelijk niet alleen een hypotheekverstrekker zijn voor mensen met een energiezuinig huis, maar juist ook een verstrekker die klanten helpt te verduurzamen. Dat schrijft ASR in haar eerste klimaatverslag. Daarin lezen we ook dat de Verduurzamingshypotheek een succesvolle labelvreter is.

Met behulp van praktijkvoorbeelden en illustraties laat ASR in het klimaatverslag zien hoe zij haar verantwoordelijkheid neemt en invloed uitoefent om klimaatverandering tegen te gaan en om de energietransitie te stimuleren. Klimaatverandering en energietransitie is een van de drie thema’s waarmee het bedrijf impact wil maken op het gebied van duurzaamheid.

Zo moet de verzekeringsportefeuille in 2050 klimaatneutraal zijn is en wil ASR de CO2-voetafdruk van de eigen bedrijfsvoering tussen 2018 en 2025 met 50% verlagen. Op het hoofdkantoor wordt het energieverbruik richting 2030 beperkt tot 50 kWh per vierkante meter (bruto vloeroppervlak). In 2021 is het gebruik al gereduceerd naar 50,6 kWh per vierkante meter.

In het klimaatverslag is informatie te vinden over het klimaatbeleid van ASR met betrekking tot haar doelstellingen, activiteiten, klimaatrisico’s en resultaten. In voorgaande jaren werd hierover gerapporteerd in het Jaarverslag, maar door het toenemende belang van dit onderwerp komt het bedrijf nu met een apart klimaatverslag. Deze publieksvriendelijke versie is digitaal beschikbaar in het Nederlands en Engels en verschijnt vanaf nu jaarlijks.

Hypotheken

ASR wil nadrukkelijk niet alleen een hypotheekverstrekker zijn voor mensen met een energiezuinig huis, maar juist een hypotheekverstrekker die klanten helpt te verduurzamen. In 2019 introduceerde ASR daarom de Verduurzamingshypotheek. In het klimaatverslag valt te lezen dat door deze introductie aanzienlijk meer budget voor verduurzaming wordt afgesloten bij het aanvragen van een hypotheek. ASR: “In 2021 werd bij 27% van alle nieuwe hypotheken een budget voor verduurzaming afgesloten. Volgens een eerste, eigen onderzoek gingen die woningen door de maatregelen gemiddeld 1,5 energielabel omhoog.”

Dialoog op gang brengen

Annechien ten Brink, duurzaamheidsmanager bij ASR: “In dit klimaatverslag lees je dat ‘klimaat’ onderdeel uitmaakt van zowel onze beleggingsstrategie als onze producten en diensten. Hoe we hier in het afgelopen jaar precies invulling aan hebben gegeven lees je hierin ook terug. Door ons beleid en onze prestaties op het gebied van klimaat toegankelijker te maken voor een breder publiek, hopen we ook de dialoog met onze stakeholders verder op gang te brengen. Als samenleving staan we immers voor een steeds grotere uitdaging om klimaatverandering tegen te gaan en onszelf te beschermen tegen de gevolgen hiervan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.