‘Verduurzaming woning biedt starters meer kansen op woningmarkt’

0

Starters op de woningmarkt hebben meer keuze als zij ook woningen met een lager energielabel meenemen in de zoektocht naar een koopwoning en een extra hypotheekdeel afsluiten om deze te verduurzamen.

Toch maken starters hier nauwelijks gebruik van, blijkt uit cijfers van HDN. Resultaten van ASR bevestigen dit beeld: in 2022 maakte 13% van de starters die bij de hypotheekverstrekker een hypotheek afsloot gebruik van een aanvullende Verduurzamingshypotheek. Dit leningdeel is bedoeld om energiebesparende maatregelen aan de woning te financieren, met een positief effect op het energielabel. Door gebruik te maken van een verduurzamingslening, wordt het voor starters aantrekkelijker om ook woningen met een lager energielabel te overwegen. Starters vergroten hiermee hun opties op de woningmarkt, in het aanbod van woningen tot 440.000 euro met 35%.

Laag energielabel

Neriman Polat, Manager Hypotheken Funding & Distributie bij ASR: “Starters kunnen voor woningen in de prijsklasse tot 440.000 euro in aanmerking komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarmee is het voor hen interessant om woningen in deze prijsklasse te overwegen. Deze hebben echter lang niet allemaal een hoog energielabel. Op dit moment staan er in Nederland ruim 37.000 woningen te koop tot 440.000 euro. Bijna 6.500 van die woningen hebben bijvoorbeeld een label D of E . Door ook woningen met een lager energielabel te overwegen, in combinatie met een verduurzamingslening, vergroten starters hun opties op de woningmarkt zonder het voordeel van de startersvrijstelling te verliezen.”

Verduurzaming

“Klanten met een Verduurzamingshypotheek hebben in 2022 gemiddeld 8.200 euro gedeclareerd voor energiebesparende maatregelen”, zegt Polat. “Deze aanvullende lening werd voornamelijk gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen, glasisolatie en dak- en/of spouwmuurisolatie. Dit soort maatregelen dragen bij aan een verbetering van het energielabel van de woning, met een besparing in de energielasten en vermindering van de CO2-uitstoot tot gevolg. Gemiddeld verbetert het energielabel hierdoor met 1,5, van bijvoorbeeld D naar C of B, zo blijkt uit eigen onderzoek onder klanten met een Verduurzamingshypotheek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.